Al Thani: Napadi Assadovih snaga u Istočnoj Ghouti su zločin

Međunarodna zajednica je odgovorna, to ne može izbjeći, kaže Al Thani (EPA)

Napade nad civilima u sirijskoj Istočnoj Ghouti emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani nazvao je zločinom.

Katarski emir je na društvenoj mreži Twitter napisao da su zločin napadi snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koje izvode nad civilima Istočne Ghoute koja se godinama nalazi u blokadi, prenosi Anadolija.

 “Međunarodna zajednica je odgovorna za zaštitu civila Istočne Ghoute koja se nalazi pod intenzivnim napadima sirijskih režimskih snaga. To ne može izbjeći”, napisao je Al Thani.

Mete napada

Predstavnici lokalne civilne zaštite “Bijele beretke” navode kako je u napadima tokom posljednjih pet dana broj poginulih porastao na 357.

Mete napada u proteklih pet dana bila su i 22 zdravstvena centra, džamija i dom za djecu bez roditelja.

Dogovorom u Astani prošle godine, Istočna Ghouta je proglašena zonom deeskalacije sukoba. Uprkos tome, Assadov režim u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao je napade.

Kriza u toj regiji svakim danom je sve veća, a hiljade bolesnih ljudi čeka na evakuaciju. Veliki broj djece u Istočnoj Ghouti preminuo je zbog nemogućnosti pristupa dovoljnim količinama hrane i lijekova.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok traju diplomatski napori na uspostavljanju prekida vatre, vladine i ruske snage ne prestaju sa napadima na Istočnu Ghoutu. Prema podacima lokalne civilne zaštite, tokom protekla 24 časa ubijeno je 38 osoba, a najveći broj novih civilnih žrtava zabilježen je u gradu Doumi.  

Published On 24 Feb 2018

U posljednjim udarima ruske i avijacije sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada na Istočnu Ghoutu ubijeno je 32 civila. Spasilačke ekipe tvrde da su u bombardovanju korištene međunarodno zabranjene zapaljive supstance.

Published On 23 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO