Iran se drži okvira određenih nuklearnim sporazumom

Iran nije prekoračio dozvoljene granice zaliha osiromašenog uranija i teške vode, navodi se u izvještaju (EPA)

Iran je ostao unutar okvira nuklearnih aktivnosti nametnutih sporazumom sa svjetskim silama iz 2015. godine, pokazuje povjerljivi tromjesečni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju u koje je uvid imao Reuters.

Iran nije prekoračio dozvoljene granice zaliha osiromašenog uranija i teške vode te nije obogatio uranij iznad granice od 3,67 posto čistoće, određene dogovorom kojim su u zamjenu za te ustupke Iranu ukinute međunarodne sankcije, prenosi Hina.

Cilj sporazuma bio je produžiti vrijeme potrebno Iranu da razvije atomsku bombu, kada bi se na to odlučio, sa nekoliko mjeseci na otprilike godinu dana.

Nuklearni pogon

Američki predsjednik Donald Trump veliki je kritičar tog dogovora i pozvao je evropske saveznike i Kongres da isprave “pogreške” tog dokumenta.

U izvještaju se dodaje da je Iran pismeno poručio agenciji da je donio odluku o “razvijanju nuklearnog pogona za plovila u budućnosti”.

IAEA je zatražila “daljnje razjašnjenje i razradu”, dodavši da u slučaju da ta odluka uključuje izgradnju novih postrojenja Teheran mora dostaviti informacije o tom projektu.

Izvor: Agencije