Turska osudila odluku Parlamenta Holandije

Protiv prijedloga su glasali samo zastupnici stranke DENK (EPA)

Holandski parlament odobrio je prijedlog kojim se masakr nad gotovo 1,5 miliona Armena 1915. prepoznaje kao genocid, što Turska najoštrije osuđuje.

Taj potez imao je podršku svih velikih stranaka, a predstavlja rizik od još većeg narušavanja diplomatskih odnosa između Holandije i Turske, prenosi Reuters.

Prijedlog odluke, kojom se tvrdnje armenske strane u vezi s događajima iz 1915. nazivaju “genocidom nad Armenima”, privatila su 142 zastupnika, uz tri glasa protiv.

Protiv prijedloga su glasali samo zastupnici stranke DENK, zaštitnika manjinskih muslimanskih i turskih zajednica u toj zemlji.

Prijedlog o tom pitanju pred parlament je iznio Joel Voordewind, zastupnik Kršćanske unije (ChristenUnie).

Odnosi između te dvije zemlje napeti su otkad je Holandija prošle godine zabranila turskom ministru da održava mitinge na tlu Holandije povodom izbora u Turskoj.

Turska ne priznaje genocid

Desetak drugih zemalja Evropske unije usvojilo je slične rezolucije, podsjeća agencija.

Turska negira da ta ubistva, koja su se dogodila na teritoriji Osmanlijskog carstva tokom Prvog svjetskog rata, mogu biti označena kao genocid.

Događaji iz 1915. dogodili su se tokom Prvog svjetskog rata kad se dio armenskog stanovništva koji je živio u Osmanlijskom carstvu pridružio Rusima koji su upali na teritoriju i pobunili se. Ti događaji predmet su spora između Armenije i Turske, prenosi Anadolija.

Armenski lobi na međunarodnij sceni radi na prikupljanju podrške da su Armeni tada bili žrtve “genocida”, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih dešavanja trebali dati historičari, a veliki broj njih ne slaže se s tvrdnjama proarmenskih krugova.

Osuda zvanične Ankare

Turska je najoštrije osudila odluku Parlamenta Holandije, koji je tvrdnje armenske strane u vezi s događajima iz 1915. nazvao “genocidom”, javlja Anadolija.

“Oštro osuđujemo odluku Parlamenta Holandije kojom je tvrdnje armenske strane u vezi s događajima iz 1915. nazvao ‘genocidom’. Neosnovana odluka koju je donio parlament zemlje koja je zažmirila pred genocidom u srcu Evrope, u Srebrenici, čija bol još nije splasnula, nema mjesta ni u historiji, a ni u pogledu pravde. Stoga takva odluka nije pravno obavezujuća”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Dodaje se da je stav Turske u vezi s događajima iz 1915. utemeljen na historijskim činjenicama i pravnim normama.

“Ustaljena sudska praksa u evropskom pravu i odluke Evropskog suda za ljudska prava u tom smislu potvrđuju našu pravičnost. S druge strane, podsjećamo na saopćenje Vlade Holandije, koja je navela da neće provesti tumačenje Zastupničkog doma u vezi s genocidom, kao i da učešće na komemoraciji u Erevanu ne znači da su događaji iz 1915. prihvaćeni kao genocid”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO