Kurdi pozivaju sirijsku vojsku u borbu protiv turskih snaga

YPG, Kurdi, Sirija
Američke vlasti izvijestile su Tursku da se YPG povukao iz označene 'sigurnosne zone' na sjeveru Sirije (Reuters)

Kurdske Jedinice narodne zaštite u Siriji (YPG) objavile su u četvrtak da borci koji podržavaju vladu u Damasku zauzimaju položaje na bojištima u Afrinu kako bi pomogli u obrani od turskog napada, no da će im za to trebati i pomoć same sirijske vojske. 

YPG je u četvrtak priopćio kako je napustio područja u sjevernom Halepu, u koja su potom ušle snage Vlade Sirije. 

“Skupine koje surađuju sa sirijskom vojskom stigle su u Afrin, no ne u broju ili kapacitetu dovoljnom za zaustavljanje turske okupacije”, rekao je za Reuters glasnogovornik YPG-a Nouri Mahmoud. 

“Sirijska vojska mora ispuniti svoju dužnost zaštite sirijskih granica”, dodao je. 

Assad nije poslao svoju vojsku

Skupine koje podržavaju vladu u Damasku stigle su kasno u utorak u sjeverozapadnu regiju Afrin, na granici s Turskom, što je bio odgovor na YPG-ov zahtjev vladi predsjednika Bashara al-Assada.

Stotine boraca iz tih redova zauzele su položaje na prvim crtama u Afrinu, naglasio je Mahmoud, no Assad nije poslao svoje vojnike, potez koji bi mogao pokrenuti izravnu konfrontaciju s Turskom, prenosi HINA. 

Službena Ankara, zapovjednik odan Assadu i kurdski dužnosnici nedavno su otkrili kako je Rusija intervenirala da Damask ne pošalje svoju vojsku u obranu Afrina nakon što su u javnost izašli izvještaji o dogovoru Kurda i Vlade. 

Iako je Rusija najjači Assadov saveznik u sirijskom sukobu, ona surađuje i s Turskom, protivnicom sirijskog predsjednika, koja podržava pobunjenike, kako bi se postigao širi mirovni sporazum.

Ankara smatra YPG sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana, a obje je skupine proglasila “terorističkim organizacijama”.

Turske oružane snage prošlog su mjeseca počele ofenzivu na tu sjevernu kurdsku regiju u Siriji. 

Zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag u četvrtak je rekao kako ne vjeruje da postoji dogovor između Vlade Sirije i YPG-a.

Bozdag: ‘Nema sporazuma’

“Imamo informacije da nisu postigli sporazum”, rekao je turski političar. 

No, zapovjednik YPG-a u kurdskoj enklavi u Halepu tvrdi kako su snage Vlade preuzele kontrolu nad tamošnjim okruzima nakon što su se njihovi borci povukli kako bi branili Afrin. 

To su potvrdili svjedoci i promatrači ranije u četvrtak, prenijevši da su snage Vlade ušle u to područje.

Assad je više puta ponovio da želi vratiti kontrolu nad svakim pedljom Sirije, no sirijska je država tolerirala kurdsku vlast nad većinski kurdskom četvrti Šeik Maksud i okolnim naseljima u Halepu koje je YPG osvojio iz ruku pobunjenika krajem 2016. godine. 

Vlada Sirije i kurdske snage kontroliraju više područja od bilo koje strane u sirijskom sukobu, pa se pomno prati svaka naznaka postizanja dogovora između dviju strana koje smatraju Tursku neprijateljem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO