Iran bi se mogao povući iz nuklearnog sporazuma

Povratak sankcija značio bi propast iranskog nuklearnog sporazuma (EPA)

Iran će se povući iz historijskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ako za njega ne bude ekonomski isplativ i ako velike banke nastave bojkotirati poslovanje s Islamskom Republikom, izjavio je iranski dužnosnik Abbas Araghchi u četvrtak.

Sporazum iz jula 2015. godine sklopljen između Irana i šest velikih sila –  Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, obvezuje Teheran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje teško pogađaju iransku ekonomiju.

No, američki predsjednik Donald Trump dao je 12. januara ultimatum evropskim silama “da poprave užasne propuste u nuklearnom sporazumu” i zaprijetio da ako to ne učine on više neće produživati režim ublaženih sankcija Iranu, prenosi Hina.

‘Neće preživjeti ako ultimatum prođe’

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu “potvrditi” poštuje li Iran sporazum i je li taj sporazum u nacionalnom interesu SAD-a.

Trump je u januaru nevoljko produžio iranski nuklearni sporazum i najavio da je to posljednji put, pa je zato moguće da se 12. jula sankcije ponovno počinju primjenjivati.

Povratak sankcija značio bi propast iranskog nuklearnog sporazuma.

“Sporazum na taj način neće preživjeti ako ultimatum prođe i ako se sankcije ponovno primijene”, rekao je Araghchi, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

“Ako se nastavi provoditi takva politika konfuzije i neizvjesnosti, ako velike kompanije i banke ne budu sarađivale s Iranom, mi ne možemo ostati u sporazumu koji nama nije koristan”, rekao je Araghchi i dodao: “To je činjenica.”

Propusti na koje Trump upozorava su sljedeći: sporazum ne obuhvata iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja; program je definiran na deset godina, što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearnog oružje.

Moguća nova nuklearna kriza

Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče.

Iran je upozorio da bi propast sporazum gurnuo svijet u novu nuklearnu krizu.

“Ako izgubimo  JCPOA [kako se naziva taj sporazum], prijeti nam još jedna nuklearna kriza”, rekao je Araghchi.

“Za Evropljane ili svjetsku zajednicu, kada govorimo o očuvanju JCPOA, ne biramo između Irana ili američkog tržišta, ne biramo ekonomsku saradnju: biramo između sigurnosti i nesigurnosti.”

Izvor: Agencije