Trump za zabranu modificiranja vatrenog oružja

Iz Bijele kuće je saopćeno da će predsjednik razmotriti i druge restrikcije u vezi oružja i njegove nabavke (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Tramp je saopćio da je preduzeo korake za donošenje propisa koji bi onemogućili modificiranje vatrenog oružja u mašinsko kako je to 2017. godine učinio napadač u Las Vegasu, koji je usmrtio 58 ljudi.

Novim propisima bi bilo zabranjeno korištenje tehničkih dodataka koji omogućavaju da puška ispali na stotine metaka u minuti, prenosi Reuters.

Prethodno je iz Bijele kuće saopćeno da će predsjednik razmotriti i druge restrikcije u vezi oružja i njegove nabavke.

Najnovija Trumpova odluka uslijedila je nekoliko dana nakon pucnjave u srednjoj školi u Floridi, gdje je bivši učenik usmrtio 17 osoba.

Na Floridi ubijeno 17 osoba

Nikolas Cruz, bivši učenik gimnazije Maryory Stoneman Douglas u Parklandu, ubio je paljbom iz poluautomatske puške u hodnicima gimnazije 17 osoba, uglavnom učenika.

Napadač ima 19 godina i dobio je dozvolu za kupovinu oružja iako je pokazivao znakove nasilja.

Sve je više glasova koji upozoravaju da na političare utječe moćni lobi National Rifle Association, koji zagovara slobodnu prodaju oružja.

Izvor: Agencije


Povezane

Bijela kuća je saopštila da američki predsjednik Donald Trump podržava pooštravanje mjera provjere prilikom kupovine oružja nakon pucnjave u srednjoj školi na Floridi. Trump će sutra razgovarati sa preživjelima i čuti njihova svjedočenja o onome šta su doživjeli. U isto vreme, učenici i aktivisti su organizovali protest i performans ispred Bijele kuće.

Published On 20 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO