Moskva: Teško će se poboljšati odnosi s Washingtonom

Hladnoratovski suparnici sukobljeni su oko kriza u Ukrajini, Siriji i Iranu (EPA)

Zvanična Moskva je saopćila u srijedu kako će biti “veoma teško” poboljšati američko-ruske odnose, koji su pali na najniže nivoe od Hladnog rata, a nakon američkih optužbi za rusko miješanje u predsjedničke izbore te ulogu Sjedinjenih Američkih Država u krizama u Siriji i Ukrajini.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov optužio je SAD da se miješa u ruska unutrašnja pitanja uoči predsjedničkih izbora narednog mjeseca, nakon što je Washington optužio 13 Rusa zbog navodnih tajnih napora u utjecanju na američke izbore 2016. godine.

“Paradoksalno, Amerikanci poduzimaju mjere ka uplitanju u naše unutrašnje stvari i podižu napetosti u bilateralnim odnosima uoči naših predsjedničkih izbora”, izjavio je Rjabkov za novinsku agenciju Interfax.

Sankcije protiv 13 Rusa

“Uprkos tome, oni nas nastavljaju – bez ikakve osnove ili dokaza – optuživati za miješanje u njihov izborni proces.”

Rjabkov je kazao kako “naravno da mi u Moskvi žalimo zbog svega toga” upitan o eventualnim sankcijama protiv 13 Rusa koji su optuženi prošle sedmice u okviru američke savezne istrage.

“Bit će veoma teško pomjeriti međusobne odnose sa sadašnjeg stanja”, ocijenio je on, prenosi AFP.

Nekoliko američkih kongresnih komisija i specijalni savezni tužilac Robert Mueller istražuju navode o ruskom uplitanju u izbore iz 2016. godine i o ruskoj tajnoj saradnji s predizbornom kampanjom aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Jedni drugima protjerali diplomate

Moskva već dugo vremena negira bilo kakvu ulogu u američkim izborima.

Hladnoratovski suparnici sukobljeni su oko kriza u Ukrajini, Siriji i Iranu, dok su prošle godine jedni drugima protjerali diplomate.

Nakon ruske aneksije Krimskog poluotoka 2014. godine i rata između Kijeva i proruskih pobunjenika u Ukrajini, SAD je uveo čak i strože sankcije Moskvi.

Izvor: Agencije


Povezane

Napeta situacija u Evropi za Rusiju je neka vrsta nove nesazvane Jalte, koja crta granice podjele utjecaja između Brisela (Vašingtona) i Moskve.

opinion by Boris Varga
Published On 20 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO