Advokat Van der Zwaan priznao da je lagao američke istražitelje

Alex van der Zwaan je zet ruskog milijardera Germana Khana i radio je za jedan ugledni njujorški advokatski ured (EPA)

Advokat Alex van der Zwaan priznao je da je lagao američke federalne istražitelje u okviru istrage specijalnog tužitelja Robert Muellera koji istražuje rusko miješanje u američke izbore 2016. godine, prenosi Reuters.

Specijalni tužitelj optužio je prethodno Van der Zwaana da je lagao federalne istražitelje o svojim kontaktima s Rickom Gatesom, bivšim saradnikom izbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa, protiv kojeg je već podignuta otpužnica zbog pranja novca u slučaju koji je povezan s njegovim lobističkim aktivnostima u Ukrajini.

Van der Zwaan je zet ruskog milijardera Germana Khana i radio je za jedan ugledni njujorški advokatski ured, ali je prošle godine otpušten.

Pojačan pritisak na Gatesa i Manaforta

Muellerovi tužitelji navode da je Van der Zwaan, dok je još radio za njujoršku firmu Skadden, lažno tvrdio da je posljednji kontakt s Gatesom imao sredinom augusta 2016. godine, kao i da je lagao da ne zna zbog čega istražiteljima nije predan jedan e-mail, koji je zapravo sam obrisao, prenosi Glas Amerike.

Gates i bivši menadžer Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort optuženi su za pranje novca, u vezi s njihovim konsultantskim radom u Ukrajini u ime proruske vlade tadašnjeg predsednika Viktora Jaunukoviča.

Tužbom protiv advokata Van der Zwaana, Muellerov tim je zapravo pojačao pritisak na Gatesa i Manaforta da sarađuju s istragom.

Advokatsku firmu Van der Zwaana je angažiralo ukrajinsko Ministarstvo pravosuđa 2012. godine, da pripremi izvještaj o suđenju bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, koja je osuđena zbog pronevjere sredstava i zloupotrebe položaja.

Optužnica protiv 13 ruskih državljana

Ona je provela neko vrijeme u zatvoru, ali je kasnije puštena na slobodu i oslobođena tih optužbi.

Prošle sedmice je Mueller podigao optužnicu protiv 13 ruskih državljana i tri entiteta zbog provođenja ilegalne kampanje “informacionog rata”, s ciljem da poremete izbore 2016. godine i pomognu Trumpu da osvoji Bijelu kuću.

Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i George Papadopoulos, svojevremeno savjetnik za vanjskopolitička pitanja, priznali su krivicu, odnosno priznali da su lagali federalne istražitelje o svojim kontaktima s Rusijom.

Izvor: Agencije