Sirija: Turci otvorili artiljerijsku paljbu na provladina pojačanja Kurdima

Turske oružane snage prošlog mjeseca počele su ofanzivu na Afrin (EPA)

Turska vojska otvorila je artiljerijsku vatru na konvoj provladinih sirijskih snaga čim su ušle u regiju Afrin kako bi pomogli kurdskim borcima, javljaju sirijski mediji.

Sirijska državna televizija prethodno je prikazala snimke konvoja provladinih snaga kako dolaze u Afrin kako bi pomogle Jedinicama narodne zaštite (YPG) u borbi protiv turske vojske.

Provladini sirijski borci nose maskirne uniforme i mašu oružjem i sirijskim zastavama iz svojih vozila dok prolaze kroz kontrolni punkt na kojem se vide oznake kurdskih sigurnosnih snaga, prenosi Reuters.

Na snimcima objavljenim na sirijskoj državnoj televiziji vidi se 20-ak vozila s teškim puškomitraljezima kako u Afrin ulaze iz obližnjeg sela Nubul, navodi AP.

“Vlada Sirije odgovorila je na poziv dužnosti i poslala vojne jedinice kako bi se rasporedile duž granice i učestvovale u odbrani jedinstva sirijske teritorije i granica”, naveo je glasnogovornik Jedinica narodne zaštite (YPG) Nouri Mahmoud.

“Stotine boraca ušle su u regiju Afrin u utorak”, kaže Rami Abdel Rahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Ankara je istovremeno saopćila da je Rusija zaustavila provladine sirijske snage kako ne bi pružile podršku kurdskim milicijama u Afrinu, prenosi Reuters.

Razgovor s Putinom

“Dolazak sirijskih snaga ozbiljno je zaustavljen jučer”, rekao je turski predsjednik Erdogan novinarima.

Pojasnio je da je ta odluka donesena nakon što je on u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zatražio od Rusije da interveniše.

Sirijska novinska agencija ranije je saopćila da je između Kurda na sjeveru, koji se suočavaju s turskom ofanzivom, i provladinih snaga postignut dogovor o vojnoj pomoći.

To je izazvalo hitnu reakciju Ankare i Moskve, koja je spriječila direktan sukob turske i sirijske vojske na sjeveru države.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se kriza može riješiti u direktnim razgovorima Damaska i Ankare.

Turske oružane snage prošlog mjeseca počele su ofanzivu na tu sjevernu kurdsku regiju u Siriji.

Izvor: Agencije