SAD: Sjevernokorejski hakeri agresivniji od kineskih

FireEye navodi da je identifikovao grupu za cyber-špijunažu za koju smatra da je sjevernokorejska i nazvao je 'APT37' (Arhiva)
FireEye navodi da je identifikovao grupu za cyber-špijunažu za koju smatra da je sjevernokorejska i nazvao je 'APT37' (Arhiva)

Sjevernokorejski hakeri postaju agresivniji od kineskih, upozorila je specijalizovana američka kompanija koja je grupu povezanu s Pjongjangom ocijenila “stalnom izraženom prijetnjom”.

Američka kompanija za kibernetičku sigurnost FireEye prvi je put dala takvu procjenu o prijetnjama iz Sjeverne Koreje.

Pjongjang intenzivira kibernetičke napade, posebno za pronalaženje izvora prihoda nakon brojnih sankcija kojima je zemlja izložena zbog svojih balističkih i nuklearnih programa.

Svjetski kibernetički napad

Sjeverna Koreja optužena je da je prošle godine vodila svjetski kibernetički napad WannaCry, koji je paralizovao bolnice, banke i druge kompanije širom svijeta, što ona odlučno odbacuje.

FireEye navodi da je identifikovao grupu za cyber-špijunažu za koju smatra da je sjevernokorejska i nazvao je “APT37”.

APT37 osnovan je u Sjevernoj Koreji, navodi FireEye.

Njeni izbori meta “odgovaraju interesima Sjeverne Koreje i mi prilično sigurno ocjenjujemo da APT37 djeluje kao podrška sjevernokorejskoj vladi”, dodaje.

APT37 aktivan je barem od 2012 godine. Ispočetka je bio usmjeren na sektore vlade, vojske, industrije odbrane i medija u Južnoj Koreji, a zatim je proširio napade i 2017. ciljao Japan, Vijetnam i Bliski istok u sektorima od hemije do telekomunikacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO