Putin, Rouhani i Erdogan u aprilu u Turskoj na sastanku o Siriji

Zakazan je novi sastanak lidera Rusije, Turske i Irana o rješavanju sirijske krize (EPA)

Predsjednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir  Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani, sastaće se u Turskoj u aprilu, a pripreme za taj sastanak su u toku, javila je u ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Ministri spoljnih poslova Rusije, Turske i Irana trebalo bi za dve nedelje da se sastanu u Kazahstanu, u funkciji priprema samita o Siriji u Istanbulu, izvestila je novinska agencija Tass, citirajući iranskog ministra spoljnih poslova Mohammada Javada Zarifa.

Kako je javila Turska radio-televizija, u ponedjeljak su telefonom razgovarali Erdogan i Putin.

Koordinacija u borbi protiv terorizma

Neimenovani izvor iz ureda turskog predsednika saopštio je da su Erdogan i Putin saglasni o nastavku bliske saradnje i koordinacije u borbi protiv terorizma.

Predsednici su razgovarali i o bilateralnim i regionalnim temama, uključujući i situaciju u Siriji, s posebnim osvrtom na proces uspostavljanja kontrolnih punktova za nadzor poštovanja sporazuma o zoni deeskalacije u Idlibu.

Erdogan je Putina informisao i o toku operacije “Maslinova grančica”, koju turske snage sprovode s ciljem neutralizacije terorista u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Izvor: Agencije