Njemački SPD počeo s glasanjem o ulasku u koaliciju

O odluci članstva SPD-a ovisi i politička sudbina kancelarke Angele Merkel (EPA)

Članovi Socijaldemokratske partije Njemačke od utorka pismenim putem odlučuju o tome treba li stranka prihvatiti koalicijski ugovor s demokršćanskom Unijom CDU/CSU i time ući u novo izdanje takozvane Velike koalicije.

“Hoćemo li ponovo ući u veliku koaliciju, to u SPD-u ne ovisi samo o odluci Predsjedništva [partije]. Mi, socijaldemokrati i socijaldemokratkinje, ovu odluku donosimo zajednički”, rekla je Andrea Nahles, koja bi na vanrednom stranačkom kongresu krajem aprila trebala biti izabrana na mjesto nove predsjednice SPD-a.

Nahles se u razgovoru za novinsku agenciju dpa još jednom založila za pristanak na ulazak u koalicijsku vladu s Angelom Merkel na čelu.

‘Signal živuće demokratije’

“Isplati se boriti za uspjehe. Mi želimo konkretno poboljšati životne uvjete za građane Njemačke”, rekla je Nahles.

Žestoka previranja na vrhu stranke, koja su posljednjih sedmica rezultirala i odlaskom dosadašnjeg predsjednika stranke Martina Schulza sa svih funkcija, kao i žestok otpor velikog dijela stranke ulasku u koaliciju s demokršćanima, buduća nova čelnica socijaldemokrata nazvala je “izvrsnim signalom živuće demokratije” unutar stranke.

I potpredsjednica SPD-a Manuela Schwesig se, u razgovoru za dnevnik Rheinische Post, založila za pristanak na ulazak u “Veliku koaliciju” i izrazila optimizam u pogledu ishoda glasanja.

“Sigurna sam da će jaki argumenti koalicijskog ugovora uvjeriti članove”, rekla je Schwesig.

Od utorka do 2. marta gotovo 463.000 članova SPD-a pismenim putem treba odlučiti o ulasku u koaliciju.

Rezultat će biti objavljen 4. marta, nakon prebrojavanja glasova.

O odluci članstva SPD-a ovisi i politička sudbina kancelarke Merkel.

U anketama AfD pretekao SPD

U slučaju odbijanja, ostaju dvije nepovoljne opcije: manjinska vlada, na čelu s demokršćanskom Unijom Kršćansko-demokratska unija / Kršćansko-socijalna unija; ili raspisivanje novih izbora, što se, zbog straha od jačanja desnih populista iz Alternative za Njemačku, želi izbjeći.

Dan uoči početka glasanja članstva SPD-a objavljeni su rezultati ispitivanja javnog mnijenja instituta Insa za dnevnik Bild, koji pokazuju da je po prvi put AfD prestigao SPD.

Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, za AfD bi glasalo 16 posto, a za SPD 15,5 posto birača.

Izvor: Agencije