Izrael: Broj naseljenika raste, hvala Bogu na Donaldu Trumpu

Broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali premašio je cifru 435.000 u 2017. godini (EPA)
Broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali premašio je cifru 435.000 u 2017. godini (EPA)

Broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali u 2017. godini porastao je gotovo dvostruko u poređenju s porastom ukupnog broja stanovnika Izraela, izjavio je vođa naseljenika Yaakov Katz.

On je izrazio očekivanje da će se jevrejska naselja na Zapadnoj obali graditi još više sada kad je Donald Trump na čelu SAD-a.

“Trebamo zahvaliti Bogu što je poslao Trumpa da bude predsjednik Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je on, prenosi AP.

Kaatz je naveo da je broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali premašio 435.000 prošle godine, što je za 3,4 posto više nego u 2016. godini, dok je ukupan broj stanovnika Izraela u 2017. godini porastao za 1,8 posto.

Saveznici izraelskih naseljenika

Američka agencija napominje da u Trumpovom timu zaduženom za Bliski istok prevladavaju saveznici izraelskih naseljenika.

Katz kaže da je atmosfera sada “prijateljska, nakon osam spornih godina s Bijelom kućom pod [bivšim predsjednikom] Barackom Obamom”.

Katzov izvještaj o jevrejskom stanovništvu na Zapadnoj obali zasnovan je na zvaničnim podacima Vlade, a sačinjen je pod pokroviteljstvom Institucije Bet-El, istaknute naseljeničke organizacije, dodaje AP.

Trump je u decembru priznao Jerusalem za prijestonicu Izraela, što je izazvalo osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

Izvor: Agencije


Povezane

Izrael je odobrio plan za izgradnju 176 novih domova za jevrejske koloniste u okupiranom Istočnom Jerusalemu.  Izraelska vlada bi u nedjelju trebalo da usvoji kontroverzni prijedlog zakona kojim bi se nelegalna naselja na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima stavila pod pravnu nadležnost ovog grada. Palestinci ističu da je riječ o aneksiji.

Poslanici izraelskog Kneseta izglasali su zakon o legalizaciji objekata i naselja izgrađenih na okupiranoj palestinskoj zemlji. Najmanje 16 naselja obuhvaćeno je ovom odlukom, koja je izazvala veliko negodovanje Palestinaca, ali i zabrinutost međunarodne zajednice.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO