Haley: SAD spreman razgovarati, odluka je na Abbasu

Abbas je ocijenio da bi priznavanje palestinske države ojačalo šanse za uspjeh mirovnih pregovora (EPA)

Američka ambasadorica pri UN-u Nikky Haley na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u utorak izjavila je da su Sjedinjene Američke Države spremne razgovarati o miru na Bliskom istoku s Palestincima.

Zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jared Kushner, i američki izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt, koji rade na novom mirovnom planu, sjedili su iza Haley.

U obraćanju nakon rijetkog govora palestinskog čelnika Mahmouda Abbasa u Vijeću sigurnosti Haley nije iznijela detalje američkog plana.

“Naši pregovarači sjede iza mene, spremni su za razgovore, ali mi vas nećemo naganjati. Gospodine predsjedniče, odluka je Vaša”, rekla je ona Abbasu iako je on nije ostao poslušati.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je danas na Vijeću sigurnosti UN-a da se održi međunarodna konferencija čiji bi rezultat bio priznavanje države Palestine u granicama prije rata 1967. godine.

“Pozivamo na sazivanje međunarodne mirovne konferencije do sredine 2018. zasnovane na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama UN-a”, rekao je Abbas na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku.

Također je pozvao članice koje još nisu priznale državu Palestinu da to učine, podsjetivši da je to učinilo 138 od 193 zemlje članice svjetskog tijela.

Abbas je ocijenio da bi priznavanje palestinske države ojačalo šanse za uspjeh mirovnih pregovora. On je rekao da Palestinska samouprava “nastavlja težiti priznanju od preostalih država u svijetu”.

Država iznad zakona

Administracija SAD-a, po ocjeni palestinskog čelnika, donijela je “nezakonitu odluku, koju je odbacila međunarodna zajednica”, kad je odlučila priznati Jeruzalem za glavni grad Izraela i tako “skinuti Jeruzalem s dnevnog reda” u odnosu na moguće buduće pregovore.

Abbas je rekao da je jedini način za rješenje sukoba osnivanje multilateralnog međunarodnog mehanizma.

Palestinski čelnik ocijenio je i da se “Izrael ponaša kao država iznad zakona” i da je Vlada Izraela izazvala propast svih ranijih pokušaja da se postigne mir.

Palestinci su inzistirali u svojim naporima da se postigne mir s Izraelom i vodili su dijalog, rekao je Abbas, naglasivši posvećenost nenasilju. Dodao je da će se Palestinci protiviti svakom pokušaju da se nametne rješenje za izraelsko-palestinski sukob.

“Izrael je zatvorio vrata dvodržavnom rješenju”, rekao je Abbas, aludirajući na rješenje višedesetljetnog sukoba po modelu dvije države na osnovu kojeg bi se uspostavila nezavisna Palestina, koja bi živjela u miru i sigurnosti uz Izrael.

Abbas je govor počeo tvrdnjom da su Palestinci potomci stanovnika Kanaana, koji su živjeli u Palestini prije 5.000 godina.

‘Abbas nije dio rješenja’

Odgovarajući na Abbasove ocjene, izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon rekao je da su direktni pregovori Izraela i Palestinaca jedini put. Za Abbasa, koji je nakon govora napustio dvoranu, Danon je rekao da on “više nije dio rješenja nego dio problema”.

Prije Abbasovog govora savjetnik i zet predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Jared Kushner došao je u sjedište UN-a na sastanke o izraelsko-palestinskom procesu. Abbas bojkotuje američku administraciju otkad je 6. decembra Trump priznao Jerusalem za glavni grad Izraela.

Kushner i Trumpov specijalni izaslanik za mirovne pregovore Jason Greenblatt slušali su Abbasov govor.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je uoči sastanka Vijeća sigurnosti UN-a da SAD nastavlja privoditi kraju mirovni plan, izrazivši nadu da će čuti nove i konstruktivne ideje koje mogu dovesti do trajnog i sveobuhvatnog mira.

Izvor: Agencije