Erdogan: Počinje stezanje obruča oko centra Afrina

Turska je na vojne operacije gledala kao na zadnju moguću opciju, kazao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak kako će se u narednim danima krenuti sa stezanjem obruča oko centra Afrina.

On se obratio članovima kluba zastupnika Partije pravde i razvoja u Parlamentu u Ankari i tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja, prenosi Anadolija.

“Za nas je vrlo značajno da svako mjesto na kojem napravimo korak ostane sigurno. Istovremeno, potrebno je vremena da se na terenu obave određene pripreme. U narednim danima će se na brži način krenuti sa stezanjem obruča oko centra Afrina”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je podsjetio kako je u sklopu operacije “Maslinova grančica”, koja je započeta 20. januara, neutralizirano najmanje 1.715 pripadnika kurdskih Jedinica narodne zaštite.

‘Nismo imali drugog izlaza’

“Niko ne smije zaboraviti jednu stvarnost. Mi tamo nismo otišli kako bi porušili i uništili svakoga ko se nađe ispred nas. Mi smo tamo ušli kako bi taj prostor učinili sigurnim i mogućim za život stotine hiljada stanovnika regije koji se nalaze u našoj zemlji”, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako je Turska na vojne operacije gledala kao na zadnju moguću opciju te da je godinama bila u iščekivanju da se “spriječi opasnost terorističkih organizacija prema Turskoj”.

“U momentima kad smo očekivali da će opasnost biti umanjena, ona se povećavala. Prelazila je naše granice i nanosila štetu unutar naše zemlje. Nismo imali drugog izlaza nego pokrenuti akciju”, poručio je Erdogan.

“Regija koju smo očistili od terorističkih elemenata tokom ofanzive ‘Štit Eufrata’ postala je mjesto sigurne klime, kako za nas, tako i za stanovnike ove regije. Ako obratite pažnju, nakon što je ova regija očišćena od terorista, u našoj zemlju su iskorijenjeni i teroristički napadi grupe Islamska država Irak i Levant. Tako će biti i u Afrinu, u Idlibu, Manbiju. Isto će biti na potezu od Tel Abyada sve do Kamislija. Naša borba će biti nastavljena sve dok ne bude neutraliziran i posljednji terorista iz regije.”

Agencija Reuters podsjeća da je Turska prošlog mjeseca, zajedno sa saveznicima iz redova sirijskih pobunjenika, pokrenula operaciju protiv YPG-a, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom i produženom rukom Radničke partije Kurdistana, koja posljednje tri decenije organizira pobunu na turskoj teritoriji.

Složena mreža neprijateljstava i savezništva

Kurdski zvaničnik Badran Jia Kurd saopćio je u nedjelju da su snage sirijskih Kurda i Vlada u Damasku postigli su sporazum o ulasku sirijske vojske u enklavu Afrin, kako bi pomogli u odbrani protiv turskih napada, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, sirijska vojska će ući u Afrin narednih dana, a vojnici će biti postavljeni na nekim pozicijama duž granice Sirije s Turskom, prenio je tada Reuters.

Sporazum ukazuje na sve kompleksniju situaciju na sjeveru Sirije, gdje su kurdske grupe, sirijska Vlada, pobunjenici, Turska, Sjedinjene Američke Države i Rusija zapleteni u složenu mrežu neprijateljstava i savezništva, navodi agencija.

Izvor: Agencije