UN poziva na doniranje 3,2 milijarde dolara za Južni Sudan

Ujedinjene nacije tvrde da bi broj južnosudanskih izbjeglica do kraja godine mogao narasti do tri miliona (Al Jazeera)

Gotovo sedam miliona stanovnika Južnog Sudana treba hranu, vodu i osnovne medicinske potrepštine zbog građanskog rata u toj državi, objavile su Ujedinjene nacije, pozivajući na 3,2 milijardi dolara donacija. 

Nasilje u toj najmlađoj svjetskoj državi, bogatoj energentima, ušlo je u petu godinu i rezultiralo smrću desetaka hiljada ljudi. Jedan od tri stanovnika Južnog Sudana pobjegao je iz svog doma, a gotovo 90 posto njih su žene i djeca. 

“Svota od 3,2 milijarde dolara čini se veoma visokom. No, svijet na ratove troši približno 15 biliona, 3,2 milijarde velika je brojka, no kad to usporedite s troškovima uzroka ove krize, to nije mnogo”, istakao je Filippo Grandi, visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR). 

“To je cijena koju trebamo platiti kako bismo pomogli ljudima da ostanu živi i nastave imati priliku i nadu za budućnost”, dodao je. 

Najveća izbjeglička kriza u Africi

Grandi je to izjavio nakon što je posjetio izbjeglički logor Kakuma u sjevernoj Keniji, u koji su stigle hiljade Južnosudanaca.

Građanski rat u toj državi počeo je krajem 2013. sukobima između snaga vjernih bivšem potpredsjedniku Rieku Macharu i onih odanih predsjedniku Salvi Kiiru.

Svi pokušaji postizanja mira između zaraćenih strana nisu uspjeli, a primirje dogovoreno u decembru prekršeno je za nekoliko sati.

UN tvrdi da bi broj južnosudanskih izbjeglica do kraja godine mogao narasti do tri miliona, čime će to postati najveća izbjeglička kriza u Africi nakon genocida u Ruandi 1994. godine.

Izvor: Agencije