Sirijske grupe optužuju Guterresa da je nagradio Rusiju

U sirijskom ratu izginulo je 340.000 ljudi, a raseljeno ih je više od deset miliona (EPA)

Približno 150 grupa koje zastupaju sirijsko civilno društvo u pismu je optužilo generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da je nagradio Rusiju kad je krajem januara svog posebnog izaslanika Staffana de Misturu poslao na konferenciju u Soči.

Mirovna konferencija o Siriji održana u Sočiju, na koju nisu došli glavni politički faktori, završila se neuspjehom, koji je pokazao da Moskva teško može pronaći rješenje za sukob i zbog kojeg bi se on mogao ponovo rasplamsati. Poslano je više od 1.600 pozivnica i Rusija tvrdi da je u Sočiju bilo zastupljeno sirijsko društvo u cjelini.

Sirijske grupe, među kojima je nekoliko vijeća mjesne opozicije, u svom pismu zamjeraju generalnom sekretaru UN-a što je skupu koji je organizovala Rusija dao “legitimnost Ujedinjenih nacija”. Bilo bi bolje da se sirijski režim, koji uživa rusku podršku, prisilio na stvarno učešće u pregovorima o rješenju sukoba, napominju.

Propali svi pregovori

UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je, odgovarajući na kritiku, da je Rusija potvrdila da će ishod konferencije biti “doprinos” mirovnom procesu koji je počeo u Ženevi.

Dosad su propali svi pregovori za pronalaženje rješenja sukoba koji pustoši Sirijom od 2011, a pritom je glavni kamen spoticanja sudbina predsjednika Bashara al-Assada.

Sukob u Siriji, koji je izbio kad je režim htio ugušiti mirne proteste, s godinama je postajao sve zamršeniji jer su se u njega umiješale strane zemlje i vojne grupe, na teritoriji koja je sve više podijeljena između različitih grupa.

U sirijskom ratu izginulo je 340.000 ljudi a više od deset miliona raseljeno je i izbjeglo.

Izvor: Agencije