SAD uveo zabranu izvoza oružja Južnom Sudanu

Jednostrani embargo je pokazatelj da Washington gubi strpljenje prema Kiiru, nakon nasilnih prekida primirja u više navrata (EPA)

SAD je danas zabranio izvoz oružja i pružanje odbrambenih usluga Južnom Sudanu, pojačavajući tako pritisak na predsjednika te zemlje Salva Kiira da okonča četverogodišnje sukobe u zemlji.

“State Department danas objavljuje da primjenjuje zabrane na izvoz odbrambenih sredstava i odbrambenih usluga u Južni Sudan”, navodi se u saopćenju glasnogovornice State Departmenta Heather Nauert, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Iako vlada SAD-a ne prodaje oružje Južnom Sudanu, ovim potezom se sprečava da bilo koja američka kompanija ili građanin proda vojnu opremu ili pruži usluge ratnim grupama te zemlje.

Jednostrani embargo je pokazatelj da Washington gubi strpljenje prema Kiiru, nakon nasilnih prekida primirja u više navrata, navodi britanska agencija.

Neuspjeli pokušaji postizanja mira  

Građanski rat u toj državi započeo je krajem 2013. godine sukobima između snaga vjernih bivšem potpredsjedniku Rieku Macharu i onih odanih predsjedniku Kiiru.

Svi pokušaji postizanja mira između zaraćenih strana nisu uspjeli, a primirje dogovoreno u decembru prošle godine je prekršeno u nekoliko sati.

UN tvrdi da bi broj južnosudanskih izbjeglica do kraja godine mogao narasti do tri miliona, čime će to postati najveća izbjeglička kriza u Africi nakon genocida u Ruandi 1994. godine.

Izvor: Agencije