S. Arabija i UAE na suprotnim stranama u Adenu

Separatisti, koje podržava UAE, osvojili su veće dijelove južnog lučkog grada Adena ranije ove sedmice, uključujući i vojne baze (Reuters)

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su borce Vlade Jemena i južne secesioniste da fokusiraju svoje napore na borbe protiv pobunjeničkog pokreta Husi u pokušaju da se okonča sukob dvije strane u Adenu.

Separatisti, koje podržava UAE, osvojili su veće dijelove južnog lučkog grada ranije ove sedmice, uključujući i vojne baze, ali su obustavili napredak ka predsjedničkoj palači nakon sukoba s provladinim snagama i kratke opsade zgrade u kojoj su bili premijer Jemena Ahmed bin Daghr i neki njegovi ministri.

Ova događanja pokazala su moguću podjelu između Saudijske Arabije, koja finansira i naoružava Vladu Jemena, te UAE-a, koji pruža direktnu finansijsku i vojnu pomoć separatističkom Južnom tranzicijskom vijeću (STC) i njegovim paravojnim snagama.

Jemenski zvaničnici optužuju emiratske vlasti za slanje borbenih aviona kako bi pomogli separatistima.

Veliki broj žrtava

U saopćenju koji je objavila saudijska novinska agencija SPA iz koalicije koju predvodi Kraljevina poručuju da Rijad i Abu Dhabi dijele “jedan cilj i jednu viziju u Jemenu”.

“Saudijska Arabija i UAE nemaju drugih ambicija nego da Jemen bude sigurna, stabilna i sposobna arapska nacija”, dodaje se u saopćenju.

Separatisti žele veću autonomiju za Južni Jemen, koji je bio nezavisna država do ponovnog ujedinjenja sa sjeverom 1990. godine. Oni se žale na veliku korupciju državnih vlasti i zanemarivanje južnih regija države.

Najmanje 36 osoba poginulo je u borbama u Adenu, dok ih je ranjeno više od 185 od nedjelje, objavio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Izvor: Al Jazeera