Rusija šalje vojne avione na Kurilske otoke

Nije jasno hoće li ruski avioni biti raspoređeni na otoku stalno (Arhiva)
Nije jasno hoće li ruski avioni biti raspoređeni na otoku stalno (Arhiva)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je raspoređivanje ruskih ratnih aviona na spornom otoku nedaleko od Japana, ubrzavši militarizaciju tog područja u vrijeme kada su odnosi Moskve i Tokija napeti zbog postavljanja američkog sistema protiv projektila.

Medvedev je dopustio ruskom ministarstvu odbrane da koristi civilni aerodrom na otoku Iturup, kako se naziva u Rusiji, ili Etorofuu, kako ga zove Japan, za svoje avione.

Otok je jedan od četiri koja su zauzele sovjetske snage na kraju Drugog svjetskog rata, a nalazi se sjeveroistočno od Hokkaida.

Moskva i Tokio nisu potpisali mirovni sporazum

Spor oko tih otoka, koji se u Rusiji nazivaju Kurilski, a u Japanu Sjeverni teritoriji, toliko je osjetljiv da Moskva i Tokio još nisu potpisali mirovni sporazum koji bi potvrdio formalan završetak rata.

Odluka je donesena pred sastanak zamjenika ministara vanjskih poslova dvije zemlje o saradnji na spornim otocima i u vrijeme kada je Rusija zabrinuta da Japan dopušta SAD-u da koristi njegovu teritoriju kao svoju vojnu bazu u sjevernoj Aziji koristeći kao izliku prijetnju Sjeverne Koreje.

Nije jasno hoće li ruski avioni biti raspoređeni na otoku stalno.

Japanska ambasada u Moskvi je ocijenila da je ruska odluka protivna onome što Tokio želi postići.

“Mislimo da bi to moglo rezultirati jačanjem ruske vojne sile na četiri otoka, a to je u suprotnosti s japanskim stajalištem o tim otocima”, saopćila je ambasada.

“Trebamo riješiti sam teritorijalni spor kako bismo riješili bit ovakvih problema.”

Tokio će nastaviti razgovore s Rusijom u cilju rješavanja šireg teritorijalnog spora, poručila je ambasada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO