Prijetnja grčkom ministru zbog Makedonije: Spremna tri metka

Kotzias (lijevo na fotografiji) predvodi pregovore s Makedonijom o imenu te države (EPA)
Kotzias (lijevo na fotografiji) predvodi pregovore s Makedonijom o imenu te države (EPA)

Grčka je pokrenula istragu nakon što je ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias dobio pismo u kojem se prijeti njemu i njegovoj porodici zbog nastojanja da se sa susjednom Makedonijom riješi dugogodišnji spor o imenu, saopćili su grčki zvaničnici.

Nepoznati pošiljaoci u pismu koje su poslali u četvrtak napisali su da imaju spremna tri metka za Kotziasa, rekao je ministar civilne zaštite Nikos Toskas za televizijsku stanicu ANT1.

Kotzias predvodi pregovore s Makedonijom o imenu te države, a zbog spora Grčka blokira makedonsko približavanje Evropskoj uniji i NATO-u.

Prijedlozi UN-ovog posrednika

U razgovoru za Reuters u četvrtak Kotzias je rekao da će Atina uskoro predložiti nacrt rješenja spora i dodao da bi se sporazum mogao postići do juna.

UN-ov posrednik u razgovorima Matthew Nimetz predložio je ranije pet imena za bivšu jugoslavensku republiku.

U svakome se zadržava ime Makedonija, ali se dodaju pridjevi poput “Gornja”, “Sjeverna” ili “Nova”, kako bi se razlikovala od grčke pokrajine.

Grčki nacionalisti odbijaju te prijedloge. Prošle sedmice deseci hiljada ljudi protestovali su u Solunu, a za 4. februar zakazan je velik protestni skup u Atini.

Zbog grčkih primjedbi Makedonija je primljena u UN pod privremenim nazivom “Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO