Palestinci demantiraju da su odbacili pregovore s Izraelom

Pojedini mediji su prenijeli kako je neimenovani američki zvaničnik izjavio da Palestina ne prihvata mirovne pregovore s Izraelom (EPA)

Palestinske vlasti su saopćile kako nisu odbacili nikakav prijedlog za nastavak pregovora s Izraelom o dvodržavnom rješenju, javlja agencija Anadolija.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, demantirao je tvrdnje kako palestinske vlasti ne prihvataju mirovne pregovore.

Naglasio je da takve izjave predstavljaju “provokativno i neodgovorno ponašanje”, dodajući kako su Palestinci i dalje snažno posvećeni ozbiljnim pregovorima, koji će, kako je kazao, rezultirati formiranjem države Palestine u granicama iz 1967. godine.

Novi međunarodni mehanizam

“Ipak, za vođenje ozbiljnih pregovora najvažnije od svega je da i druga strana vjeruje u dvodržavno rješenje. To je moguće ostvariti putem razgovora, a ne bilo kakvim pritiscima”, rekao je Rudeineh.

Dodao je kako zahtjevi za novim međunarodnim mehanizmom, koji bi imao ulogu posrednika u pregovorima, ne znači i udaljavanje od mirovnih pregovora između Izraela i Palestine.

Ranije su pojedini mediji javljali kako je neimenovani američki zvaničnik izjavio da Palestina ne prihvata mirovne pregovore s Izraelom.

Izvor: Agencije