Ko je najveći Putinov neprijatelj

Sobčak je kćerka Putinovog nekadašnjeg zaštitnika (EPA)

Najveći neprijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina nije neki kandidat, već apatija glasačkog tijela, ocjenjuje agencija AP, dodajući da će kandidatkinja za predsjednika Rusije i TV-voditeljica Ksenija Sobčak moći motivisati glasače da izađu na izbore.

Kako navodi agencija, Sobčak zbog glamura, dovitljivosti i prkosnog stava istovremeno i vole i mrze; ona bi mogla biti upravo onaj kandidat potreban Kremlju da bi izborima 18. marta dao toliko željeni izgled legitimnosti, prenosi Tanjug.

“Moja popularnost je ogromna. Ja sam jedina osoba koju poznaju svi Rusi, kao i Putina. Nema nikoga drugog u državi koga toliko dobro poznaju”, rekla je Sobčak u intervjuu za AP.

Sobčak je kćerka Putinovog nekadašnjeg zaštitnika, bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga, ali odbacuje bilo kakve optužbe da radi u dosluhu s Kremljom.

Privlačenje pažnje

Ona kaže da je u predsjedničku utrku ušla da bi privukla pažnju javnosti na najakutnija pitanja i promovisala liberalne vrijednosti.

AP konstatuje da se Sobčak ne plaši kritikovati Putinovu vlast.

Ona, naprimjer, vjeruje da su se ruski hakeri koji rade za Vladu miješali u američke izbore 2016. godine.

Sobčak, također, dovodi u pitanje rusko pripajanje Krima, ocjenjujući da su zapadne sankcije zaslužena kazna za to, a kritikuje i odnos vlasti prema neistomišljenicima.

Mnogi politički posmatrači, međutim, skeptični su prema njoj, ocjenjujući da ona samo imitira liberalnu proreformsku agendu, navodi AP.

Sobčak nema šanse da pobijedi, konstatuje američka agencija, podsjećajući da ankete pokazuju da Putina u Rusiji podržava 80 posto glasača.

Izvor: Agencije