Ischinger: Loši odnosi Rusije i SAD-a ugrožavaju sigurnost

Njemački diplomata je ukazao na nedostatak napretka po pitanju kontrole naoružanja (EPA)
Njemački diplomata je ukazao na nedostatak napretka po pitanju kontrole naoružanja (EPA)

Rusko-američki odnosi, koji su trenutno na najnižem nivou, ugrožavaju međunarodnu sigurnost, upozorio je predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger.

On je u intervjuu za rusku agenciju Tass ocijenio da atmosfera između Washingtona i Moskve ne može biti “gora” i da je “situacija trenutno najopasnija od raspada Sovjetskog saveza”.

“Smatram da je trenutno stanje stvari opasno, da je za duboko žaljenje i da postoji velika potreba da se ono popravi”, rekao je Ischinger.

“Ima li šanse za to? Nadam se da će nakon predsjedničkih izbora ruska strana imati priliku doprijeti do Washingtona”, kazao je on.

Izrazio je nadu da će se situacija u SAD-u nekako smiriti nakon izbora na sredini mandata u SAD-u, koji će biti održani u novembru.

‘Kongres vezao ruke predsjedniku’

Kazao je da je Bijeloj kući teško pokrenuti inicijativu o tom pitanju, jer je “Kongres vezao ruke predsjedniku”.

“Ali, Moskva može uraditi mnogo. Ako Washington shvati da nema potrebe da strahuje od bilo kakvog miješanja u američke izbore ili neke hibridne konfrontacije, onda će se ukloniti ozbiljan uzrok za kritiku. Obje strane trebaju dati veliki doprinos normalizaciji odnosa”, rekao je on.

Njemački diplomata je ukazao na nedostatak napretka po pitanju kontrole naoružanja.

“Želimo, recimo, da sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa bude proširen tako da ponovo možemo početi razgovore o izgradnji povjerenja povodom konvencionalnog oružja”, istakao je Ischinger.

Sigurnosna konferencija u Minhenu je najveći svjetski godišnji forum o vanjskoj politici i međunarodnoj sigurnosti, koja okuplja šefove država i vlada, političke i vojne lidere iz cijelog svijeta, a ove godine će biti održana 54. put od 16. do 18. februara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO