Tursko upozorenje Damasku: Ne pokušavajte ući u Afrin

Turska ofanziva u regiji Afrin traje već mjesec (EPA)

Službena je Ankara upozorila da će se suprotstaviti snagama Vlade Sirije ako uđu u regiju Afrin kako bi pomogle kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG) u borbi protiv turske vojske, prenosi Reuters. 

Turska je počela operaciju u Afrinu prošlog mjeseca u suradnji sa sirijskim pobunjenicima, boreći se protiv YPG-a, koji Ankara vidi kao prijetnju na svojoj južnoj granici zbog povezanosti te organizacije s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), pokretom koji već više desetljeća vodi borbu protiv središnjih vlasti u Turskoj. 

Ofenziva Ankare dodatno je pogoršala kompleksnost sukoba na sjeveru Sirije, gdje su prisutne kurdske snage, Vlada Sirije, pobunjenici, Turska, Iran, Sjedinjene Američke Države i Rusija. 

Poruke iz Ankare dolaze dan nakon što su kurdski dužnosnici potvrdili da je postignut dogovor da sirijska vojska uskoro stigne u Afrin kako bi pomogla u borbi.

Cavusoglu: ‘Ništa neće zaustaviti turske vojnike’

No, glasnogovornik YPG-a Nouri Mahmoud u međuvremenu je odbacio da je postignut takav sporazum s vladom u Damasku. 

Sirijski državni mediji objavili su potom da će provladina paravojska ući u Afrin “za nekoliko sati”, no to se nije dogodilo, prenosi Reuters. 

“Ako sirijska vojska dođe braniti YPG, tada nitko i ništa neće moći zaustaviti turske vojnike”, poručio je iz Jordana turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. 

“Turska neće imati ništa protiv da sirijska vojska uđe u Afrin ako će to učiniti kako bi ga počistila od kurdskih vojnika”, dodao je Cavusoglu. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kasnije je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao da će Damask snositi posljedice ako postigne dogovor s YPG-om, te naglasio kako će se operacija u Afrinu nastaviti, prenose turski mediji.

Erdogan je o situaciji u Idlibu i Afrinu razgovarao i s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem. 

Kurdi tvrde da je Sirija dužna doći u Afrin

Badran Jia Kurd, savjetnik kurdske autonomne vlade na sjeveru Sirije, rekao je u nedjelju kako postoji vojno razumijevanje između Damaska i kurdskih snaga o ulasku sirijske vojske u Afrin. No, dodao je da postoji i strana suprotstavljena tom dogovoru koja bi ga mogla zaustaviti. 

Drugi kurdski dužnosnik kasnije je otkrio kako je pritisak Rusije, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, spriječio da se provede taj dogovor. 

Glasnogovornik Mahmoud istaknuo je kako se dogodio samo poziv “sirijskoj vojsci s naše strane da dođe i zaštiti granice, jer je to njezina dužnost”. 

“Sirijska vojska dosad nije ispunila svoju dužnost prema Afrinu”, zaključio je. 

Dogovori između Vlade Sirije i Kurda, dviju snaga koji drže najviše teritorija u Siriji, mogli bi se pokazati ključnima za budući razvoj događaja u sirijskom sukobu. 

Izvor: Agencije