Cavusoglu: Assadove snage ne mogu zaustaviti ofanzivu u Afrinu

T
Turska i Slobodna sirijska vojska prošlog mjeseca su pokrenuli zračne i kopnene operacije u Afrinu (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da ukoliko snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada namjeravaju ući u sjeverozapadni grad Afrin radi njegovog čišćenja od kurdskih boraca Jedinica narodne zaštite, onda to za tursku stranu ne predstavlja problem, ali ako im je namjera da štite YPG, “trebaju znati da niko ne može zaustaviti tursku vojsku”.

“Ako režimske snage ulaze u Afrin da ga očiste od YPG-a, nema problema. Ukoliko namjeravaju štititi YPG, vidjet će da niko ne može zaustaviti tursku vojsku”, rekao je Cavusoglu novinarima u Ammanu, glavnom gradu Jordana.

Prorežimski sirijski mediji najavili su ranije u ponedjeljak da će u regiju Afrin, koja je pod kontrolom YPG-a, koji Turska smatra sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana, ući takozvana grupa narodne snage.

Ofanziva počela 20. januara

Ankara je i YPG i PKK proglasila “terorističkim organizacijama”.

Nuri Mahmoud, glasnogovornik YPG-a, rekao ja ranije za Al Jazeeru da su pozvali sirijsku vojsku da “očuvaju jedinstvo Sirije”, što znači da bi se Assadove snage mogle direktno suočiti s turskom vojskom u toj regiji.

Prorežimska sirijska novinska agencija Sana javlja da će takozvane narodne snage u Afrin stići u narednih nekoliko sati.

Afrin je pogranična sirijska regija koju od 2012. godine pod kontrolom drže borci YPG-a, a u kojoj od 20. januara turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije provode operaciju “Maslinova grančica”, s ciljem “neutralizacije terorista”.

Dogovor kao u slučaju Manbij

Turske snage su do sada osvojile više od 70 lokaliteta u Afrinu, a borci YPG-a intenzivirali su pregovore sa snagama odanim Assadovom režimu, kako bi u njegovom savezništvu pronašli spas.

Reporter agencija Anadolija sa terena javlja da su kurdski borci s Assadovim režimom postigli dogovor sličan ranijem slučaju u Manbiju i kako će simbolične režimske jedinice biti raspoređene na frontove u Afrinu nasuprot turskih snaga i sirijske opozicije.

Turske vlasti koje je kontaktirala Al Jazeera suzdržale su se od komentara na tvrdnju kurdskih boraca, rekavši samo da Turska smatra kurdsku Partiju demokratskog jedinstva, koja je aktivna u Siriji, i njeno oružano krilo YPG, “terorističkim grupama”, povezanim sa zabranjenim PKK-om.

Izvor: Agencije