Netanyahu: Iran je najveća prijetnja svijetu

Izraelski premijer posebno se usprotivio ugovoru o nuklearnom programu koji je zaustavio proizvodnju atomskog oružja u Iranu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu žestoko je napao Iran u svom govoru na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, te službeni Teheran označio kao “najveću prijetnja svijetu”.

No, vrlo brzo je s iste konferencije stigao i odgovor šefa iranske diplomacije Mohammada Javada Zarifa, koji je poručio kako se “tzv. nepobjedivost Izraela urušava”.

U vrlo oštrom govoru, Netanyahu je rekao kako “Izrael neće dozvoliti Iranu da mu stavi omču terorizma oko vrata” te najavio da će njegova zemlja, “ako zatreba, i djelovati protiv Irana”, prenosi Reuters.

Posebno se usprotivio međunarodnom ugovoru o nuklearnom programu koji je zaustavio proizvodnju atomskog oružja, ali i Iranu donio ukidanje najvećeg dijela sankcija.

Povukao je paralelu između tog ugovora i Minhenskog sporazuma iz 1938. godine koji je “trebao, ali nije zadovoljio nacističku Njemačku”.

“Taj ugovor je samo oslobodio opasnog iranskog tigra”, rekao je izraelski premijer, držeći u ruci komad, kako je naveo, iranskog drona srušenog nakon što je ušao u izraelski zračni prostor ranije ovog mjeseca.

‘Suprotstaviti se Iranu – bez odgode’

Pozvao je američke i europske dužnosnike da se “bez odgode suprotstave Iranu”, pri tom pokazujući mapu na kojoj je, kako je objasnio, prikazano rastuće prisustvo Irana na Bliskom istoku.

“Iran jača svoju moć dok koalicija na čelu sa SAD-om protiv ISIL-a u Iraku i Siriji preuzima teritoriju iz ruku ekstremista. Žalosno je što se ISIL sabija, dok Iran nastupa, pokušavajući uspostaviti svoj trajni imperij oko Bliskog istoka, ali i pokušavajući uspostaviti kopneni most od Irana do Iraka, Sirije, Libana i Gaze”, rekao je Netanyahu.

Po njemu, to je “vrlo opasan razvoj situacije za regiju”.

Tenzije između Izraela i Irana su, podsjeća britanska agencija, porasle 10. veljače kada je protuzračna vatra otvorena na izraelski vojni zrakoplov dok se vraćao iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.

To je bio dosad najozbiljniji sukob između Izraela i snaga koje podržava Iran, a koje su bazirane preko granice.

Zarif: Karikatura od cirkusa

Zarif je rušenje izraelskog borbenog zrakoplova u Siriji nazvao rušenjem mita o tzv. izraelskoj nepobjedivosti.

“Izrael protiv svojih susjeda koristi agresiju kao politiku”, rekao je Zarif i optužio Izrael za “masovne odmazde protiv susjednih zemalja i svakodnevne upade u Siriju i Libanon”.

“Kada su Sirijci pokazali da imaju petlju srušiti jedan od njegovih zrakoplova (Izraelci) se ponašaju kao da se dogodila katastrofa”, rekao je Zarif.

Nastup Netanyahua na godišnjoj konferenciji o sigurnosti nazvao je “karikaturom od cirkusa”.

Analitičari na ovaj verbalni sukob gledaju kao na eskalaciju napetosti, no uvjereni su da dvije zemlje ne žele otvoreni rat, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije