Trump ponovo negirao ruski utjecaj na izbore

Trumpova kampanja nije uradila ništa loše - nije bilo nikakvog dosluha, naveo je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se nakon što je američko federalno tužiteljstvo priopćilo da je podignulo optužnice protiv trinaest Rusa i tri ruske tvrtke zbog miješanja u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, navodeći da u njegovoj predizbornoj kampanji nije bilo ničeg pogrešnog.

Na istu temu oglasio se i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, odbacivši optužnice kao “naklapanja”. Samo je dodao kako taj slučaj neće dalje komentirati dok ne vidi “činjenice”.

Trump je na Twitteru napisao da su navodni pokušaji miješanja u američke izbore počeli 2014. godine, “mnogo prije nego što je najavio da će se kandidirati za predsjednika”, prenosi AP. 

“Na rezultate izbora nije bilo utjecano. Trumpova kampanja nije uradila ništa loše – nije bilo nikakvog dosluha”, naveo je Trump.

Optužnice su rezultat istrage

Optužnice koje je podignuo ured posebnog tužitelja Roberta Muellera navode da su ruski državljani koristili lažne objave na društvenim mrežama kao i oglase koje su prevarom kupovali u ime Amerikanaca kako bi utjecali na javno mnijenje tokom predizborne utrke između Donalda Trumpa i Hillary Clinton, navodi AP.

Te optužnice su do sada najizravnije tvrdnje o ilegalnom ruskom miješanju u izbore.

Rezultat su Meullerove istrage o ruskoj umiješanosti u američke izbore, navodi AP.

U prvim reakcijama Kremlja, glasnogovornik Dmitrij Peskov nije imao saznanja o američkim optužbama.

Potom je, upitan o tom slučaju na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu. Lavrov bio kratak: “Dok ne vidimo činjenice, sve ostalo su tek naklapanja”.

Izvor: Agencije