UN: Mađarski antiimigracijski zakon je napad na ljudska prava

Zakon bi nametnuo 25 posto poreza na strane donacije organizacijama koje podržavaju migraciju (EPA)
Zakon bi nametnuo 25 posto poreza na strane donacije organizacijama koje podržavaju migraciju (EPA)

Ujedinjeni narodi ocijenili su u petak da je antiimigracijski zakon predložen u Mađarskoj “napad na ljudska prava” i zatražili od Vlade u Budimpešti da podrži pravo na slobodu udruživanja.

Mađarska Vlada je u utorak podnijela Parlamentu zakon koji bi ovlastio ministra unutarnjih poslova da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju “nacionalni sigurnosni rizik”.

Zakon je dio antiimigracijske kampanje premijera Viktora Orbana uperene protiv investitora i aktivista podrijetlom iz Mađarske Georgea Sorosa, koji nastoji ojačati liberalne vrijednosti i politiku otvorenih granica u istočnoj Europi.

‘Ograničenje slobode udruživanja’

Čini se da to znači daljnje jačanje kontrole skupina “koje rade na pitanjima koja Vlada smatra protivnima državnim interesima, poput migracije i azila”, rekao je glasnogovornik UN-a za ljudska prava Rupert Colville, prenosi Hina.

To predstavlja “nepravedno ograničenje prava na slobodu udruživanja i zabrinjavajući je nastavak vladina napada na ljudska prava i građanski prostor”, rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

Vlada kaže da zakon, koji bi, također, nametnuo 25 posto poreza na strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju migraciju u Mađarskoj, ima svrhu odvratiti ilegalnu imigraciju, za koju Orban kaže da potkopava europsku stabilnost.

“Takvim porezom vjerojatno bi se smanjili proračuni i poremetilo financiranje, a time i potkopala sposobnost nevladinih organizacija da obavljaju svoje aktivnosti i službe”, rekao je Colville.

Izvor: Agencije


Povezane

Ako strategija o migracijama Ujedinjenih naroda bude išla u korist migranata, Budimpešta će napustiti razgovore, kaže mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

31 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO