Sofija: Podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana

Na Konferenciji se razgovaralo i o jačanju saradnje Evropske unije i NATO-a (EPA)

Najviši prioritet bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom je predan rad i podrška evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana, rečeno je na Interparlamentarnoj konferencije o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici EU-a, koja je u petak, u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Bugarske EU-om, počela u Sofiji.

Dvodnevni skup parlamentaraca u glavnom gradu Bugarske fokusiran je na proces proširenja EU-a i na evropsku perspektivu država zapadnog Balkana nakon usvajanja Strategije EU-a za ovu regiju, prenosi agencija Anadolija.

Učesnicima Konferencije obratili su se predsjednica Narodne skupštine Bugarske Tsveta Karayancheva, predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Narodne skupštine Bugarske Dzhema Grozdanova i predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta David McAllister.

‘Datum 2025. je realističan’

U okviru sesije o prioritetima i strategijama evropske vanjske, sigurnosne i odbrambene politike, parlamentarcima u Sofiji obratila se i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosti Federica Mogherini.

Ona je rekla da je sastanak u Sofiji bio prva prilika da ministri EU-a razmotre nedavno predstavljenu Strategiju proširenja, naglasivši da među ministrima evropske 28-ce, kada je zapadni Balkan u pitanju, postoje jasan i jedinstven pristup, pozitivna procjena Strategije za proširenje, kao i podrška činjenici da pod bugarskim predsjedavanjem postoji prostor za napredak cijele regije.

“Datum 2025. godine jeste realističan i moguća perspektiva, a ne cilj, ne samo za dvije zemlje koje trenutno pregovaraju, već i za druge koje bi mogle početi pregovore”, poručila je šefica EU diplomatije.

Mogherini je istakla da očekuje da Srbija i Kosovo postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja naredne godine, s obzirom su, kako kaže, već ušli u razgovore o tom pitanju.

Budućnost je u Evropskoj uniji

“Realno sam optimista da će to donijeti rezultate do kraja našeg mandata, što je kraj 2019. godine”, rekla je Mogherini, prenosi agencija Tanjug.

Ona je poručila da jasno vidi odlučnost Beograda i Prištine, a posebno dva predsjednika, koji su, kaže, ušli u razgovore o sporazumu koji bi riješio pitanje normalizacije odnosa.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders izjavio je da je dobro što EU ponovo ima zapadni Balkan na dnevnom redu.

”Siguran sam da je budućnost svih zemlja zapadnog Balkana u EU”, rekao je belgijski šef diplomatije na neformalnom ministarskom sastanku u Sofiji.

Reynders je sa tog skupa poručio da je siguran da će budućnost svih zemlja zapadnog Balkana biti u EU.

Šefica diplomatije Bugarske Ekaterina Zaharijeva kazala je da se zemlje EU-a slažu u ocjeni da države zapadnog Balkana nisu “zadnje dvorište”, već su “u srcu Evrope”.

Uvjeti se moraju postići

U interesu zapadnog Balkana, ali i zemlja članica i EU-a, jeste da nemamo “sive zone” i “crne rupe” na našem kontinentu, poručila je Zaharijeva poslije sastanka u Sofiji.

Šefica diplomatije Bugarske kaže da je nedavno usvojena Strategija Evropske komisije o proširenja na zapadni Balkan “sveobuhvatna, dugoročna, ali i iskrena strategija”, koja ne stvara nerealna očekivanja, niti pravi kompromise s uvjetima i kriterijima EU-a.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je da sve zemlje zapadnog Balkana shvataju da se uvjeti za članstvo moraju postići te da Strategija proširenja, koja je nedavno usvojena, nije poziv za uklanjanje tih uvjeta.

“Svi shvataju da se uvjeti moraju postići, da je kvalitet važniji od brzine, da strategija nije poziv na uklanjanje uvjeta”, izjavio je Hahn na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, prenosi Reuters.

Proces, a ne obični pregovori

“Zbog toga govorim uvijek o procesu, a ne običnim pregovorima, i za to je potrebno vrijeme”, poručio je Hahn.

On je istakao da se zadaci moraju ispuniti, kako na zapadnom Balkanu, tako i u EU, jer u Uniji, prema njegovim riječima, ne vlada baš velika podrška za dalje širenje.

Osim diskusije o realizaciji Strategije EU-a za države zapadnog Balkana, na Konferenciji se razgovara i o jačanju saradnje EU-a i NATO-a, razvoju vojnih kapaciteta EU-a, situaciji u zemljama regije Crnog mora, kao i o temi pod nazivom “EU kao globalni igrač godinu dana nakon potpisivanja Rimske deklaracije”.

Izvor: Agencije