Schulz prihvatio izvinjenje Gabriela

Sigmar Gabriel se već prethodno izvinio Martinu Schulzu (EPA)
Sigmar Gabriel se već prethodno izvinio Martinu Schulzu (EPA)

Bivši lider socijaldemokrata Martin Schulz prihvatio je izvinjenje svog partijskog kolege i ministra vanjskih poslova Njemačke Sigmara Gabriela zbog nedavnih uvrjedljivih  izjava na njegov račun, prenio je Spiegel.

Gabriel se već prethodno izvinio Schulzu, a kako je rekao za Zeit, prvo mu je poslao SMS poruku, na koju ovaj nije odgovorio, da bi se potom u utorak i lično izvinio u štabu Socijaldemokratske partije Njemačke u Berlinu.

Schulz je prihvatio izvinjenje Gabriela i odgovorio mu: “Ti si, baš kao i ja, emotivna zemička. Rekao sam da odlazim bez nezadovoljstva i gorčine. To važi i za tebe”, piše Spiegel.

Riječ nova i za mnoge Nijemce

Schulz je upotrijebio riječ “emotivna zemička”, koja je nova i za mnoge Nijemce, navodi portal Politico, napominjući da ju je možda i izmislio.

Gabriel je prošle sedmice, reagirajući na namjeru Schulza da preuzme Ministarstvo vanjskih poslova, ispričao kako ga je kćerka tješila riječima: “Tata, nemoj da budeš tužan, sad imaš više vremena za nas. Bolje da budeš s nama nego s čovjekom kome kosa raste po licu”, prenijeli su tada njemački mediji.

Schulz je u međuvremenu odustao od ministarske funkcije, a otišao je i sa čela SPD-a, koji će 4. marta odlučiti da li će ući u koalicionu vladu s Kršćansko-demokratskom unijom kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Agencije


Povezane

Najviše čelništvo Socijaldemokratskoj partiji Njemačke objavilo je da je pružilo podršku Andrei Nahles, čelnici stranačke parlamentarne grupe.

13 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO