SAD i Meksiko traže rješenje za NAFTA-u

Američki predsjednik prozvao je NAFTA-u jednim od najgorih sporazuma u historiji (EPA)

Visoki američki i meksički zvaničnici uoči idućeg kruga razgovora kasnije ovog mjeseca s oprezom su izrazili optimizam da bi Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) mogao biti ponovo ispregovaran. 

Meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray upitan je na lokalnoj televiziji je li vjerovatnije da će 1,2 bilijarde dolara vrijedan trgovinski sporazum preživjeti ili propasti, a on je odgovorio da postoji razlog za optimizam, no da Meksiko treba biti spreman na sve scenarije. 

“Trebamo biti pripremljeni za budućnost s NAFTA-om ili bez nje”, rekao je ministar. 

Američki ministar financija Steven Mnuchin istakao je u Washingtonu da su novi pregovori o NAFTA-i prioritet Trumpove vlade, no nije htio špekulisati o posljedicama mogućeg povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz pregovora s Kanadom i Meksikom. 

Sedmi krug razgovora između tri države održat će se u Ciudad de Mexicu između 25. februara i 5. marta. 

Postoji prilika da se dogovor postigne u martu ili aprilu, tvrdi Moises Kalach, čelnik međunarodnog pregovaračkog tima meksičkog privrednog lobija CCE-a.

NAFTA štetna za SAD

“To je cilj”, otkrio je Kalach novinarima. 

Pregovori o tom sporazumu iz 1994. zapeli su zbog nesuglasica Kanade i Meksika s jedne, te SAD-a s druge strane o nekih od najspornijih prijedloga koje su pregovarači donijeli za sto. 

Američki predsjednik prozvao je NAFTA-u jednim od najgorih sporazuma u historiji, koji je doveo do pada zaposlenosti u SAD-u, te je zaprijetio da će izaći iz tog dogovora ako se ne postignu bolji uvjeti u skladu s američkim interesima. 

Bijela kuća saopćila je da pokušava dogovoriti susret Trumpa i meksičkog predsjednika Enriquea Peñe Nieta “u bliskoj budućnosti” kako bi razgovarali o tom trgovinskom sporazumu, ali i o zidu na granici dvije države.

Ministarstvo vanjskih poslova Meksika u srijedu je objavilo da bi se dvojica čelnika mogla susresti u sljedećih nekoliko sedmica. 

Peña Nieto ima još godinu na funkciji predsjednika, a na nadolazećim izborima u julu više se ne može kandidovati. 

Izvor: Agencije