Njemačka kritizira američko smanjenje pomoći UN-u

Njemačka ministrica misli da Evropska unija treba više uložiti u odbranu (EPA)
Njemačka ministrica misli da Evropska unija treba više uložiti u odbranu (EPA)

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen kritizirala je u petak odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da smanji finansijsku pomoć Ujedinjenim narodima, rekavši da američki doprinos međunarodnom miru ne može svesti samo na upotrebu vojske.

“I naši američki prijatelji imaju važne obaveze, osim vojne”, kazala je ona pred svjetskim čelnicima na otvaranju Međunarodne konferencije o sigurnosti u Minhenu, prenijela je agencija Hina.

“Zar se doista tako jako razlikujemo u pogledu važnosti zajedničkih napora, vojnih, diplomatskih i razvojnih, radi zaštite naše vlastite sigurnosti?”, upitala je.

Trump je nedavno predložio smanjenje uplata u budžet UN-a, uključujući mirovne misije i pomoć agenciji koja brine o palestinskim izbjeglicama u Poajsu Gaze.

‘Bez podjele rada’

Von der Layen smatra da ne bi trebalo biti podjele rada između Evrope i SAD-a tako da Amerika bude odgovorna za vojni, a EU za humanitarni aspekt.

“Oboje bi trebali biti odgovorni za obje strane medalje”, istaknula je njemačka ministrica odbrane.

No, smatra da i EU treba više uložiti u odbranu, što od evropskih članica NATO-a traži Trump, i pokazati više političke volje za upotrebu vojne sile.

“Oni koji žele krenuti naprijed moraju za to biti sposobni, bez da ih blokiraju pojedinačne članice”, rekla je Von der Layen.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO