Katarski emir: Blokada se pokazala uzaludnom

Al Thani: Ovi agresivni akteri žele koristiti manje države kao pijune u svojima igrama moći i sektaškim sukobima (Reuters)

Aktuelna blokada Katara, koju vrši grupa država predvođenih Saudijskom Arabijom, “uzaludna” je, izjavio je u petak katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani te upozorio kako višemjesečna kriza potkopava sigurnost i ekonomske rezultate regije.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske odnose s Katarom poečtkom juna 2017. godine i nametnuli kopneni, pomorski i zračni embargo, uz optužbe da Doha podržava “terorizam”, što Katar kategorično negira.

“Ovo je bila uzaludna kriza koju su napravili naši susjedi”, istakao je Al Thani na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, koja se održava u Minhenu.

Guterres: ‘Nered’ na Bliskom istoku

“Ublažavanjem utjecaja nelegalnih i agresivnih mjera koje su nametnute našem narodu, Katar je sačuvao svoj suverenitet. Ovi agresivni akteri žele koristiti manje države kao pijune u svojima igrama moći i sektaškim sukobima.”

Uprkos mjerama protiv ove države, Katar je razvio nove međunarodne trgovinske rute i ubrzao raznolikost ekonomije, dodao je on.

Novinar Al Jazeere Hashem Ahelbarra sa Konferencije o sigurnosti u Minhenu javlja kako su izjave emira kazane kao ukor politikama koje vrši kvartet bliskoistočnih država.

Sheikh Tamim je, također, pozvao na dogovor o sigurnosti na Bliskom istoku, kazavši kako se regija mora vratiti sa ivice katastrofe.

Ranije u petak je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio na “nered” na Bliskom istoku.

Otvorena diskusija o tenzijama u Zaljevu

“Bliski istok… [ima] više problematičnih linija koje se presijecaju i koje su međusobno povezane”, istakao je Guterres tokom obraćanja na ovoj konferenciji, istakavši aktuelne tenzije između Izraela i Palestina, šiitskih i sunitskih muslimana te krizu u Zaljevu.

Tokom trodnevne godišnje konferencije u Minhenu, delegatima bi se trebali obratiti izraelski premijer Benjamin Netanyahu, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif te saudijski šef diplomatije Adel bin Ahmed Al-Jubeir.

U nedjelju bi trebala biti održana otvorena diskusija o aktuelnim političkim tenzijama u regiji Zaljeva.

Izvor: Al Jazeera