Iran potresa devalvacija monete u odnosu na dolar

Za mnoge Irance razmjena dolar-rial je pokazatelj ukupne ekonomske klime u ovoj državi (EPA)
Za mnoge Irance razmjena dolar-rial je pokazatelj ukupne ekonomske klime u ovoj državi (EPA)

Iran je uveo nove monetarne mjere kako bi zaustavio devalvaciju državne monete, a ovaj potez se tumači kao neuspjeh napora predsjednika Hassana Rouhanija da dovede više investicija i stvori više poslova nakon nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iranski rial doživio je veliki pad i u srijedu zabilježio najnižu vrijednost ikada u odnosu na američki dolar, kada je za jedan dolar trebalo 50.000 riala, 30 posto više nego što je to bilo u augustu 2017. godine.

No, rial je doživio mali povratak tokom dana, kada je policija uhapsila švercere na crnom tržištu monetama, zatvorila nekoliko mjenjačnica i blokirala stotine bankovnih računa koji su u vlasništvu velikih trgovaca novcem, prenose lokalni mediji.

Pretprodaja zlatnika

Kako navodi list Arman-e Emrooz, blokirano je i 755 bankovnih računa u sklopu policijske operacije.

Za mnoge Irance razmjena dolar-rial je pokazatelj ukupne ekonomske klime u ovoj državi.

U znak odgovora na pad vrijednosti, Iranska centralna banka objavila je planove za pretprodaju zlatnika i prodaju Certifikata depozita s kamatom od 20 posto za jednogodišnji period.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iran proslavlja 39. godišnjicu revolucije Proslavom godišnjice revolucije, obilježava se i povratak ajatolaha Ruhollaha Khomeinija iz egzila. Nakon što je iranski šah zbačen s vlasti, proglašena je Islamska republika Iran. No, mnogi Iranci o islamskoj revoluciji govore kao da još traje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO