I Evropska unija pozvala Tursku na suzdržanost u Siriji

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije YPG izazvala je zabrinutost u Washingtonu (EPA)
Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije YPG izazvala je zabrinutost u Washingtonu (EPA)

Evropska unija se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u traženju od Turske da pokaže suzdržanost u vojnoj operaciji protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, poručivši Ankari da bi se trebala usmjeriti na borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je kako prihvata činjenicu da se Turska suočava sa sigurnosnim izazovima, ali je ponovila poziv američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Ankari da ne pretjeruje sa svojom reakcijom.

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije Jedinice narodne zaštite izazvala je zabrinutost u Washingtonu, koji smatra borce YPG-a bitnim saveznikom u borbi protiv  ISIL-a.

Nakon razgovora u Ankari, Tillerson i njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu izjavili su da su se usuglasili o zajedničkom angažmanu u Siriji, ublažavajući napetosti između dvije strane.

Zajedno protiv terorističkih organizacija

Mogherini je kazala da su ministri vanjskih poslova članica EU-a razgovarali o ofanzivi u sjevernoj Siriji s turskim ministrom za evropska pitanja Omerom Celikom, koji im se pridružio na sastanku u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

“U posljednjim danima i sedmicama izražavali smo zabrinutost kao EU u cjelini, i kao države članice, prije svega civilnim žrtvama, kao i humanitarnim posljedicama te vojne operacije”, izjavila je Mogherini.

“Cilj vojnih operacija trebali bi biti Daesh [arapski aktonim za ISIL] i terorističke organizacije sa liste Ujedinjenih naroda. Željela bih potvrditi riječi Rexa Tillersona da tražimo od naših turskih prijatelja da pokažu suzdržanost u svojim vojnim akcijama”, rekla je Mogherini, prenosi AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO