Hiljade Izraelaca traže Netanyahuovu ostavku

Odluka o optužbi je na državnom tužiocu Avichai Mandelblitu i mogla bi potrajati mjesecima (EPA)
Odluka o optužbi je na državnom tužiocu Avichai Mandelblitu i mogla bi potrajati mjesecima (EPA)

Više hiljada Izraelaca je u petak u Tel-Avivu tražilo ostavku premijera Benjamina Netanyahua, na prvom skupu od kada je policija preporučila protiv premijera podizanje optužnice zbog korupcije.

Na manifestaciji blizu nacionalnog pozorišta okupljeni su nosili transparente s Netanyahuovim portretom prekriženim žutim crtama i natpisom “Crime Minister” (Zločinački premijer).

“Bye Bye, Bibi”, izvikivali su drugi.

“Lažov, lažov”, skandirali su demonstranti kada je jedan od govornika ismijavao stalne Netanyahuove tvrdnje da je nedužan.

Protesti svake sedmice

Jedan glasnogovornik policije je rekao da se okupilo približno 1.000 demonstranata.

U ekonomskoj i kulturnoj prijestolnici Tel Avivu mjesecima se svake sedmice odvijaju protesti na kojima traže da se za Netanyahua podigne optužnica i da ode sa funkcije.

Skup u petak je prvi nakon što je policija u utorak najavila da je skupila dovoljno dokaza za optužbu premijera za korupciju u dvije afere.

Odluka o optužbi je na državnom tužiocu Avichai Mandelblitu i mogla bi potrajati mjesecima.

Čak i kada bude optužen, premijer protiv kojeg se podigne optužnica nije dužan podnijeti ostavku, ali pritisak optužbe dovodi u pitanje njegovu budućnost na čelu vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Izraelski premijer je izjavio kako će nastaviti voditi vladu te zemlje, usprkos preporuci istražnih tijela o podizanju optužnice protiv njega za korupciju i podmićivanje. Benjamin Netanyahu optužen je za primanje više od 250 hiljada dolara u darovima od milijardera s kojima je blisko povezan. Također, navodno je nastojao pogodovati jednom izraelskom dnevnom listu koji bi […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO