Guterres upozorava na nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje

Antonio Guterres: Da bi se našlo rješenje za nuklearno pitanje, potrebno je Pjongjang održavati pritisak putem sankcija (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u petak da je svijet suočen s ozbiljnom nuklearnom prijetnjom i pozvao da se spor u vezi sjevernokorejskog nuklearnog programa riješi diplomatskim sredstvima.

Da bi se našlo rješenje za nuklearno pitanje, potrebno je na Sjevernu Koreju održavati pritisak putem sankcija, rekao je Guterres na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da ostane jedinstvena u suočavanju s opasnim krizama i globalnim problemima, prenosi Hina.

Zajednički napori

“Izazovi s kojima se suočava čovječanstvo mogu se riješiti samo zajednički i ako smo ujedinjeni”, istaknuo je prvi čovjek Svjetske organizacije.

Napetosti na Korejskom poluotoku jedna su od tema tradicionalnog godišnjeg okupljanja svjetske strateške zajednice u glavnom gradu Bavarske.

Očekuje se da će o sporu s Pjongjangom kasnije u petak govoriti američki ministar odbrane James Mattis, koji na konferenciji predstavlja američku administraciju.

Izvor: Agencije