Francuska i Njemačka za zajedničku evropsku vojsku

Francuska i Njemačka zauzele su se u petak za zajedničku evropsku vojsku, poručivši da odbrana Evrope ne smije ovisiti o SAD-u.

Evropska unija je u decembru prošle godine postavila osnove za Evropsku odbrambenu uniju, a dvije glavne članice Njemačka i Francuska žele da s vremenom preraste u zajedničku vojsku, sposobnu braniti evropske granice i učestvovati u međunarodnim misijama.

“Želimo ostati transatlanski, ali postati više evropski”, izjavila je njemačka ministrica odbrane Ursula van der Leyen na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

“Želimo raditi na vojsci Evropljana. Evropljanima treba Evropa koja štiti svoje građane”, dodala je.

‘Evropa nije luksuz, nego nužnost’

Njena francuska kolegica Florence Parly kaže da savez sa SAD-om, pogotovo u NATO-u, nema cijene, ali da je došlo vrijeme za jačanje Evrope.

“Evropa nije luksuz, nego nužnost. Međutim, ostavili smo je birokratima i tiraniji konsenzusa”, rekla je Parly.

“Vrijeme je za buđenje, moramo oživjeti tu lijepu riječ Evropa”, istaknula je.

Po njenim riječima, uspjeh evropske odbrane ne leži u institucijama, nego u njenim konkretnim misijama.

“EU mora biti sposobna intervenirati bez da u pomoć zove SAD”, naglasila je francuska ministrica.

Van der Layen i Parly otvorile su sigurnosnu konferenciju u Minhenu, tradicionalno godišnje okupljanje globalne strateške zajednice, na kojoj se raspravlja o aktuelnim svjetskim krizama.

Ischinger: Alarm se upalio

Može li EU postati sposobniji i pouzdaniji faktor međunarodne sigurnosti i odbrane jedna je od glavnih tema skupa, na kojem učestvuje više od 20 šefova država i vlada te 80-tak ministara vanjskih poslova i odbrane.

Obraćajući se učesnicima, predsjedavajući konferencije Wolfgang Ischinger upozorio je da su demokratija i zapadne vrijednosti u današnjem svijetu ugroženi, a međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata izložen ozbiljnim rizicima.

“Alarm se upalio”, rekao je Ischinger i pozvao visoke zvaničnike da iskoriste ovaj vikend kako bi “najbolje što mogu” promovirali mir i sigurnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO