Etiopija proglasila vanredno stanje

Vlada je u petak proglasila vanredno stanje, koje odmah stupa na snagu (Tiksa Negeri / Daylife)
Vlada je u petak proglasila vanredno stanje, koje odmah stupa na snagu (Tiksa Negeri / Daylife)

Etiopija je u petak proglasila vanredno stanje, nakon što je premijer Hailemariam Desalegn u četvrtak objavio kako ima namjeru odstupiti, u vrijeme kada u zemlji vlada politička kriza.

“Na današnjoj sjednici Vlade proglašeno je vanredno stanje, koje odmah stupa na snagu”, rekao je voditelj na državnoj televiziji.

“Stanje je došlo do tačke na kojem je neodrživo putem normalnih mehanizama zaštite mira”, dodao je.

U toj se objavi ne kaže koliko će dugo vanredno stanje biti na snazi.

Do ostavke premijera došlo je nakon vala štrajkova i demonstracija na kojima se tražilo oslobađanje opozicionih čelnika.

Oslobođeno 6.000 političkih zatvorenika

Više od 6.000 političkih zatvorenika oslobođeno je od januara.

To je drugi puta u dvije godine da je Etiopija proglasila vanredno stanje.

Prvi put to je bilo u oktobru 2016. godine, kada je trajalo deset mjeseci.

Premijer koji je na vlasti od 2012. godine dao je ostavku “kao dio rješenja”, ali će nastaviti obnašati dužnost do kraja perioda tranzicije.

Izvor: Agencije


Povezane

Etiopske snage sigurnosti provest će istragu o optužbama za kršenje zakona prilikom razbijanja protuvladinih protesta.Borci za ljudska prava tvrde da je policija u političkim nemirima koji traju posljednjih mjeseci ubila više od 500 ljudi, a više hiljada uhapsila.   

Borci za ljudska prava priopštili su kako su snage sigurnosti Etiopije ubile više od 500 i uhapsile 1000 osoba od početka političkih nemira u toj zemlji prije nekoliko mjeseci. Ujedinjeni narodi su zatražili oslobađanje demonstranata koji su, kako tvrde, samo koristili svoja prava. Vlada tvrdi da će pokrenuti istragu.Više u priči Charlesa Stratforda.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO