Doživotni zatvor za šestericu turskih novinara zbog neuspjelog puča

Novinari su optuženi da su slali 'podsvjesne' poruke pristalicama (AP)

Turski sud je na doživotni zatvor osudio šest novinara optuženih za veze s pokušajem državnog udara 15. jula 2016. godine, izvijestila je Anadolija.

Braća Ahmet i Mehmet Altan i novinarka Nazli Ilicak, koji odbacuju bilo kakvu povezanost s neuspjelim državnim udarom, osuđeni su, uz trojicu suoptuženika, na doživotni zatvor, u sklopu procesa koji branitelji slobode štampe kritiziraju.

Šest optuženih je proglašeno krivim zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka, odnosno pokušaja puča koji je potresao Tursku u noći između 15. i 16. jula 2016. godine.

Optuženi su uvijek tvrdili da su nedužni u toj aferi i odbacivali “apsurdne” optužbe.

‘Crni dan’ za slobodu štampe

Oni su optuženi da su slali “podsvjesne” poruke pristalicama puča tokom emisije koju je direktno prenosila televizija uoči neuspjelog udara.

Novinari bez granica su na društvenoj mreži Twitter istakli da se radi o “crnom danu” za slobodu štampe u Turskoj.

Posljednjih mjesec dana turski sud je odbio osloboditi Mehmeta Altana, bez obzira na odluku Ustavnog suda, koji je ocijenio da se njegovim zatvaranjem krše prava.

Mehmet Altan (65) je autor nekoliko djela o politici.

Uhapšen je u septembru 2016. godine, zajedno s bratom Ahmetom (67), piscem i novinarom, koji je osnovao opozicioni list Taraf.

Nazli Ilicak (73), novinarka i književnica, koja je do 2013. godine radila za veliki provladin list Sabah, nalazi se u zatvoru od kraja jula 2016.

Vlada pokrenula čistke bez presedana

Još tri osobe osuđene u petak su bivši direktor marketinga dnevnog lista Zaman Yakup Simsek, instruktor na policijskoj akademiji Sukru Tugrul Ozsengul i grafičar Zamana Fevzi Yazici.

Pokušaj državnog udara Ankara pripisuje pokretu imama Fethullaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama i odbacuje bilo kakvu upletenost.

Nakon neuspjelog puča, Vlada pokrenula čistke bez presedana.

Više od 50.000 osoba je uhapšeno i više od 140.000 otpušteno sa posla ili suspendirano.

Turska se nalazi na 155. mjestu, od ukupno 180, na popisu slobode štampe organizacije Novinari bez granica.

Izvor: Agencije