Turska za sirijske izbjeglice dala 30 milijardi dolara

'Turski narod s izbjeglicama dijeli hljeb i vodu', kaže Malkoc (Anadolija)
'Turski narod s izbjeglicama dijeli hljeb i vodu', kaže Malkoc (Anadolija)

Ombudsman Turske Seref Malkoc izjavio je da ta zemlja već godinama pruža veliku pomoć izbjeglicama iz Sirije.

“Turska u tom pogledu spašava dostojanstvo svijeta i na neki način predstavlja savjest čovječanstva”, rekao je on tokom posjete regionalnom uredu Anadolije za Balkan, sa sjedištem u Sarajevu.

Malkoc je u Sarajevu, na poziv institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, učestvovao na konferenciji ombudsmana zemalja Balkana.

‘Sigurna luka’ za izbjeglice

Istakao je da je Turska za izbjeglice iz Sirije i Iraka “sigurna luka”, podsjetivši da se u njegovoj zemlji trenutno nalazi približno 3,5 miliona sirijskih izbjeglica.

“Oni su se saživjeli s turskim narodom. Turski narod s njima dijeli hljeb i vodu”, kazao je Malkoc, dodajući da su im u Turskoj osigurana osnovna prava, poput zdravstva i obrazovanja.

“Troškovi koje je Turska podnijela za izbjeglice iz Sirije iznose 30 milijardi dolara. Zašto to radimo? Jer je potrebno u ime humanosti. Turska time predstavlja i ponos čovječanstva”, rekao je ombudsman Turske.

Izvor: Agencije


Povezane

Ako strategija o migracijama Ujedinjenih naroda bude išla u korist migranata, Budimpešta će napustiti razgovore, kaže mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

31 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO