Tsipras: Grčka neće tolerirati prijetnju teritorijalnom integritetu

Plin, Brod, Platforma
Grčki dio Kipra optužio je Tursku da sprečava njihove brodove da eksploatiraju prirodni plin (AP)

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da Grčka neće tolerirati bilo kakvu prijetnju teritorijalnom integritetu, samo nekoliko dana nakon incidenta brodova obalne straže Turske i Grčke u spornim vodama Egejskog mora, prenosi Reuters.

“Naša poruka, od jučer i oduvijek je jasna – Grčka neće dozvoliti, prihvatiti bilo kakvo dovođenje u pitanje našeg teritorijalnog integriteta. Grčka nije zemlja koja će igrati igre”, poručio je Tsipras, kako prenosi Fena.

Sudar brodova se dogodio početkom tjedna, a dvije strane se međusobno optužuju.

Stoltenberg: Izbjegavati podizanje tenzija

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg o događanjima u Egejskom moru između Turske i Grčke kazao je kako strane trebaju izbjegavati podizanje tenzija kako ne bi u budućnosti došlo do sličnih napetosti.

Stoltenberg je rekao kako je o napetosti u Egejskom moru između Grčke i Turske razgovarao s ministrima obrane dvije zemlje i pozvao na umjerenost.

Pozitivnim je ocijenio i telefonski razgovor premijera dvije zemlje, smatrajući kako je potrebno nastaviti komunikaciju.

“Strane trebaju izbjegavati podizanje tenzija, kako u budućnosti ne bi došlo do sličnih napetosti”, rekao je Stoltenberg, podsjetivši kako su Turska i Grčka pod krovom NATO-a, prenosi Anadolija. 

Turska i Grčka su 1996. godine bile na pragu izbijanja rata zbog nesuglasica u vezi sa stjenovitim otocima Kardak u Egejskom moru.

Do novih tenzija u toj regiji došlo je početkom tjedna, kada su brodovi grčke obalske straže opasno približili tom turskom akvatoriju.

Erdoganovo upozorenje

Ciparski Grci optužili su Tursku da je tijekom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u tijeku vojne vježbe, brodove koji su trebali krenuti s izvlačenjem plina.

Europska unija pozvala je u ponedjeljak Tursku da se suzdrži od prijetnji i “svake akcije koja bi mogla narušiti dobre susjedske odnose” na Cipru, a predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je, komentirajući ovaj slučaj, poručio da je “strogo protiv ponašanja Turske”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak Cipar da ne “prelazi crvenu liniju” u istočnom Sredozemnom moru, nakon što je grčki dio Cipra optužio Tursku da sprječava njihove brodove da eksploatiraju prirodni plin.

Ankara smatra da Cipar u određenim dijelovima povređuje zonu koja pripada Turskoj ili turskom dijelu Cipra.

Turska kompanija za naftu i plin planira provesti istraživanja u tom području.

“Naši ratni brodovi i snage sigurnosti pomno prate svako kretanje u regiji s naredbom da rade sve što je neophodno”, rekao je Erdogan.

Niz sporova, uključujući Kipar

Upozorio je sve koji “prelaze granice” oko Cipra i u Egejskom moru.

“Oni nam se suprotstavljaju sve dok im ne pokažemo našu vojsku, brodove i zrakoplove”, kazao je Erdogan.

Grčka i Turska, države saveznice u NATO-u, imaju niz sporova, uključujući i onaj na Cipru.

Tenzije su povećane nakon što je Grčka odbila izručiti pilote koji su sudjelovali u pokušaju puča u Turskoj u srpnju 2016. godine.

Izvor: Agencije