Scholz umjesto Schulza na čelu njemačkog SPD-a

Schulz je Scholzu osigurao poziciju dragocjenog ministarstva finansija u novoj njemačkoj vladi (EPA)

Nakon iznenadnog odlaska Martina Schulza s mjesta predsjednika SPD-a za privremenog predsjednika stranke izabran je Olaf Scholz, član Predsjedništva stranke i gradonačelnik Hamburga, što je potez koji mnogima ukazuje u kakvim je kadrovskim nevoljama najstarija politička stranka u Njemačkoj, prenose njemački mediji.

Scholz je “crvena krpa” mnogima u stranci, a ponajviše onima kojima je dosta sadašnjeg vodstva SPD-a i koji se odbijanjem koalicijskog ugovora s demokršćanima Angele Merkel na predstojećem glasanju žele osvetiti ekipi koja je stranku odvela do najgoreg poslijeratnog rezultata na parlamentarnim izborima.

Da stvar bude gora, nedavni sukobi u vrhu stranke, koji su rezultirali padom u vodu svega što je SPD najavljivao još prije tjedan (Schulz kao ministar vanjskih poslova), stranku su s 20,5 posto na izborima u rujnu doveli na 16,5 posto danas, po ispitivanju javnog mnijenja instituta Insa za dnevnik Bild.

A upravo je Scholz jedan od vinovnika tih sukoba u vrhu stranke.

Taj pravnik nikad nije skrivao skepsu prema Schulzu i njegovim vizionarskim idejama za budućnost njemačke socijaldemokracije.

No, do samih izbora to je lukavo skrivao, ali već nekoliko dana nakon izborne katastrofe Schulzu je okrenuo leđa otvoreno kritizirajući njegove revolucionarne ideje, i to na službenoj stranici SPD-a, prenosi HINA.

Novi ministar finansija

Kako bi smirio sukobe u vrhu stranke, upravo je Schulz na kraju mukotrpnih pregovora o koalicijskom ugovoru s Unijom CDU/CSU priskrbio Scholzu poziciju dragocjenog ministra financija.

Schulzovo insistiranje na ovom za demokršćane prestižnom ministarstvu, svjedoče sudionici, dovelo je pregovore do ruba propasti.

No, nakon toga je stranačka baza, koja je ionako nevoljko uopće i pristala na pregovore s konzervativcima, poludjela zbog podjele fotelja među “muževima na čelu stranke”. Schulz se potom povukao i s mjesta predsjednika stranke i s obećanog mjesta ministra vanjskih poslova.

Scholz svojom karijerom predstavlja “crvenu krpu” za lijevu bazu stranke i zagovornike obnove SPD-a. Svojim hladnim sjevernjačkim stilom, bez previše retoričkog talenta, gradonačelnik Hamburga uvijek je bio dobar izvršitelj neugodnih zadataka, konstatiraju njemački mediji.

Tako je tijekom mandata na mjestu glavnog tajnika stranke, mehanički (što mu je i priskrbilo nadimak “Scholzomat”) javnosti “prodavao” reformske mjere svog šefa i tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera, koje su liberalizirale tržište rada i znatno skresale socijalne povlastice radnika i siromašnijih dijelova društva, dakle, upravo socijaldemokratskih birača.

Kasnije je kao ministar rada i socijalne skrbi u prvom demokršćansko-socijaldemokratskom kabinetu na čelu s Angelom Merkel javnosti predstavio još jednu nepopularnu socijalnu mjeru: mirovinu sa 67 godina, koja je SPD koštala još pokojeg glasa radnika.

‘Izgubio kredit’ kod građana

Na mjestu gradonačelnika Hamburga osjećao se ugodno sve do prošlogodišnjih nereda u vezi sa samitom G20, koji su eskalirali sukobima policije i prosvjednika.

Zbog Scholzovih izjava kako policijskog nasilja nije bilo (usprkos 92 pokrenute istrage protiv policajaca zbog neopravdane upotrebe sile) hamburški dnevnik Hamburger Morgenpost zaključio je kako je gradonačelnik “izgubio kredit” kod građana.

Mnoge analitičare stoga čudi kadrovska odluka postavljanja Scholza, koga mnogi povezuju s početkom propasti nekad najveće narodne stranke u Njemačkoj, na mjesto predsjednika SPD-a, i to u vrlo osjetljivom razdoblju.

Mnogi se pitaju kako će upravo ovaj političar uspjeti u sljedećim tjednima nagovoriti nezadovoljnu bazu da pristane na koalicijski ugovor i ulazak u novi savez s demokršćanima kad, po mišljenju velikog dijela članstva, a pogotovo SPD-ove mladeži, ta koalicija, osim nekoliko ministarskih fotelja pojedincima, među kojima je i Scholz, ne donosi ništa dobroga.

Odgovor na to saznat će se 4. ožujka, kad će SPD objaviti rezultate glasovanja stranačke baze.

Izvor: Agencije