SAD: NATO saveznici ne daju dovoljno za odbranu

Njemačka, najveća evropska privreda, ciljanih dva posto BDP-a izdvajanja za odbranu neće ostvariti do 2024. godine (EPA)

Američki ministar odbrane Jim Mattis poručio je evropskim saveznicima u srijedu da trebaju povećati budžete za odbranu i upozorio da ih doprinos u vojnicima za misije ne oslobađa od većih ulaganja u vojsku, rekli su zvaničnici.

Govoreći dva dana nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump predložio 30-postotno povećanje finansiranja vojske Sjedinjenih Američkih Država za Evropu kako bi se odvratila Rusija, Mattis je rekao da saveznici trebaju slijediti primjer SAD-a.

“On je insistirao da saveznici u NATO-u pokažu jednaku predanost”, rekao je zvaničnik NATO-a prisutan na sastanku ministara odbrane iza zatvorenih vrata u sjedištu Saveza, prenosi Hina.

Odgovor na rusku aneksiju Krima

Mattis se pridružio ministrima odbrane u raspravi o planovima članica NATO-a za postizanje izdvajanja za odbranu od dva posto njihovog bruto domaćeg proizvoda do 2024. godine.

Petnaest od 28 zemlja, isključujući SAD, sada ima strategiju postizanja NATO-ovih ciljeva finansiranja odbrane, koji su, kao odgovor na rusku aneksiju Krima, dogovoreni 2014, nakon 25 godina smanjivanja evropskih odbrambenih budžeta.

No, Španija je rekla da neće ostvariti taj cilj 2024. godine.

Zaostaju i Belgija, Holandija, Luksemburg, Italija, Portugal, Norveška i Danska, dok Mađarska očekuje da će to ostvariti 2026. godine.

Francuska će svoju potrošnju za odbranu od 2017. do 2025. povećati za više od trećine, no očekuje se da Njemačka, najveća evropska privreda, ciljanih dva posto BDP-a neće ostvariti do 2024. godine.

Podaci NATO-a pokazuju da su Velika Britanija, Grčka, Rumunija i baltičke države ispunile taj cilj ili su blizu njegovog ispunjenja.

Među zemljama koje bi to uskoro trebale postići jesu Francuska i Turska.

Nepopustljivi Mattis

Saveznici su na sastanku rekli da ciljevi NATO-a moraju uzeti u obzir da zemlje poput Italije i Njemačke daju veliki doprinos misijama NATO-a, poput one u Afganistanu, rekli su diplomati.

No, Mattis je bio nepopustljiv u ustrajavanju na ciljanih dva posto BDP-a izdvajanja za odbranu.

Pitanje malog izdvajanja za odbranu u Evropi već dugo iritira SAD, u čijoj je novoj nacionalnoj strategiji u središtu suprotstavljanje Rusiji, nakon što je jedno desetljeće bila usredotočena na oružane grupe na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije