Morawiecki: ‘Sjeverni tok 2’ korak je prema velikom ratu

'Ako se na kraju proširi Sjeverni tok, veća je vjerovatnoća da će izbiti veliki rat između Rusije i Ukrajine', kaže Morawiecki (EPA)

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je pred posetu Berlinu da proširenje gasovoda na dnu Baltičkog mora, Severni tok 2, stvara nova nepotrebna žarišta tenzija i omogućava Rusiji, kada ga izgradi, da eskalira sukob u Ukrajini, čak i u veliki rusko-ukrajinski rat.

“Gasovod preko Baltika stvara nova nepotrebna žarišta tenzija. Danas je Ukrajina na prvi pogled bezbedna s obzirom na to da kontroliše gasovode u srednjoj Evropi. Kada proradi Severni tok 2, a budu isključeni gasovodi preko Ukrajine, Rusija može na koji god želi način da eskalira sukob. Da napadne celu zemlju. Severni tok 2 je korak u tom pravcu”, rekao je Moravjecki u intervjuu za nemački list Velt.

Moravjecki je ocenio da, ako se na kraju proširi Severni tok, veća je verovatnoća da će izbiti veliki rat između Rusije i Ukrajine.

Plinovod koji izaziva razdor i na Zapadu 

“Zahvaljujući interkonektorima i terminalima za tečni gas, Evropa ima dovoljno mogućnosti da pokrije svoje potrebe 180 milijardi kubnih metara gasa iz uvoza. Čak i Nemci planiraju svoj terminal u Brunsbitelu. Ukratko, Severni tok 2 je nepotreban, štetan i izaziva razdor na Zapadu”, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer u intervjuu je izjavio da se svet očigledno postavio naglavačke kada Nemci i neke evropske zemlje više veruju Rusiji nego SAD-u zbog Donalda Trampa.

“Mogu samo da se uhvatim za glavu i vičem ‘Spasavaj se ko može!’ Svet se prevrnuo naglavačke”, kaže Moravjecki.

Optužbe da je predsednik Tramp ušao u Belu kuću zahvaljujući pomoći ruskih specijalnih službi nije želeo šire da komentariše.

“Ne mogu takođe da isključim da ruske službe podgrevaju temu kako bi sahranile verodostojnost Vašingtona. Verujem da će Amerikanci na kraju uspeti da razjasne sve do kraja u interesu kredibiliteta njihove zemlje”, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer rekao je i da su moguće izmene u zakonu koji pretnjom zatvora štiti poljsku državu i Poljake kao narod od kleveta da su bili saučesnici Hitlerove Nemačke u holokaustu.

Kazne za laži o holokaustu

“Istina je da su u stravičnim uslovima kakvi su bili u okupiranoj Poljskoj bile stotine i hiljade ljudi koji su vršili zločine, izručujući Jevreje. Naravno da će o tome moći da se piše. I ne samo o tome. Iz debate sam izvukao zaključak da je potrebno da se pokrenu zajednički (poljsko-izraelski) naučni projekti, da se razjasni koliko je bilo takvih ljudi”, rekao je Moravjecki.

Predsednik Vlade Poljske izjavio je da Poljska mora da razjasni svoj ugao gledanja, jer su drugi decenijama navikli da joj pripisuju tuđe zločine, a da je put preko zakona i zatvorskih kazni za klevetu dobar put, jer u mnogim zemljama u zakonu postoji krivično delo laži o holokaustu.

“Laž o holokaustu kažnjava se u mnogim zemljama. Idemo tim putem. Predsednik Andžej Duda potpisao je zakon i odmah zatražio mišljenje Ustavnog suda. Znači, može da se menja”, rekao je.

Zbog zločina Poljaka pojedinaca nad Jevrejima i pogroma, kojih je bilo i posle rata, 1946. godine u Kjelceu, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačile su izmene Zakona o Institutu nacionalnog pamćenja (IPN) kao pokušaj da se spreče svedočenja preživelih iz holokausta da su se, krijući se od nacista, plašili isto tako i suseda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Nemcima ili sami ne ubiju.

“Ne sme da se gubi iz vida situacija u Poljskoj koju je okupirala Nemačka. Sigurno znate za češko selo Lidice, spaljeno 1942. godine, u kojem su pobijene stotine stanovnika. U Poljskoj je bilo 800 takvih sela, a njihova imena niko ni ne zna”, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer podsetio je da je Poljska zbog rata i nemačke okupacije i komunističkog razdoblja koje je usledilo izgubila 50 godina svoje istorije.

“Moramo da kažemo istinu o tim vremenima i Evropa mora da je čuje”, rekao je Moravjecki.

Izvor: Agencije


Povezane

Uprkos protivljenju Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, u Poljskoj je usvojen zakon kojim se zabranjuje spominjanje da je Varšava bila učesnik u holokaustu. Nakon glasanja, iz Izraela su poručili da osuđuju zakon kojeg su nazvali – pokušajem osporavanja historijskih istina.

Published On 01 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO