Masakr na Floridi: Cruz optužen za 17 ubistava s predumišljajem

Policija u američkoj saveznoj državi Florida je optužila 19-godišnjeg Nikolasa Cruza po 17 tački optužbi za ubistvo s predumišljajem nakon pucnjave u njegovoj bivšoj srednjoj školi.

Cruz je u četvrtak optužen da je dan ranije pucao u srednjoj školi u gradu Parkland, kada je ubijeno najmanje 17 osoba, što je najsmrtonosnija pucnjava s masovnim žrtvama u modernoj historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasti su kasno u srijedu upozorile kako ovaj crni bilans nije konačan, jer se 15 ranjenih nalazi u kritičnom stanju.

Policija je objavila kako je Cruz izbačen iz srednje škole Marjory Stoneman Douglas zbog problema s disciplinom te kako je priveden ubrzo nakon pucnjave.

Kasnije je sud naredio da bude zadržan u pritvoru bez prava na kauciju, a Cruzova advokatica se nije žalila na odluku sudije.

‘Volio je oružje’

Zvaničnici navode kako je on počeo pucati ispred škole u 14:20 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

Neki od učenika su vjerovali kako je riječ o vatrogasnoj vježbi u školi.

Potom je napadač, naoružan poluautomatskom puškom AR-15, nekoliko šaržera municije, dimnim bombama i gas-maskom, ušao u školu i nastavio s pokoljem.

Cruzove školske kolege i policija navode kako je volio oružje.

Prema podacima grupe za kontrolu naoružanja Everytown for Gun Safety, ovo je 18. pucnjava u američkim školama ove godine te najsmrtonosniji napad na američku srednju školu.

Do sada najgori napad takve vrste bio je onaj iz 1999. godine u Columbineu u Coloradu, kada su dva tinejdžera ubila 12 učenika i učitelja, a potom i sebe.

‘Mentalno poremećena osoba’

Pucnjava u srijedu bila je i drugi najsmrtonosniji napad na američke škole općenito, odmah iza masakra iz 2012. godine, kad je napadač u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu ubio 20 prvačića, šest učitelja, svoju majku i sebe.

Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak, uoči njegovog obraćanja naciji povodom tragične pucnjave koja se dogodila na Floridi, napadača okarakterizirao kao “mentalno poremećenu” osobu, kakvu uvijek treba prijaviti vlastima.

“Bilo je tako puno znakova da je napadač sa Floride bio mentalno poremećen, čak je bio izbačen iz škole zbog lošeg i nenormalnog ponašanja. Komšije i školski poznanici su znali da je bio veoma problematičan. Uvijek se takvi ispadi moraju prijavljivati vlastima, iznova i iznova”, poručio je Trump na Twitteru.

Kako prenosi agencija AP, zvaničnici su naveli kako je Cruz legalno kupio oružje kojim je izvršio napad.

Ekstremisti sa Floride

Vođa ekstremističke rasističke organizacije Republika Florida Jordan Jareb izjavio je danas kako je Cruz bio član njegove grupe i kako je učestvovao u njihovim paravojnim vježbama u Tallahasseeju.

Jareb je za agenciju AP objasnio kako njegova grupa želi da Florida postane njihova lična država bijelaca i da ona sprovodi „spontane nasumične demonstracije“, a pokušava da ne učestvuje u modernom svijetu.

On je naglasio kako nije lično poznavao Cruza kao i da se on „ponašao po vlastitom nahođenju po pitanju toga što je uradio i samo on je odgovoran za to“.

Jareb je također rekao kako je Cruz imao „problem sa djevojkom“ i kako vjeruje da vrijeme napada koji je izveden na Dan zaljubljenih, nije slučajnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije