Budžet OSCE-a za ovu godinu 137 miliona eura

Alfano: 'Novi budžet garantuje efikasnost OSCE-a' (EPA)

Stalno vijeće Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) usvojilo je budžet za ovu godinu, koji iznosi više od 137 miliona eura, ali ne uključuje sredstva namijenjena za posmatračku misiju u Ukrajini.

“Usvajanje budžeta OSCE-a za 2018. godinu važno je dostignuće, koje garantira efikasnost naše organizacije”, istakao je predsjedavajući OSCE-a, šef italijanske diplomatije Angelino Alfano.

On je naglasio da je Italija, kao predsjedavajuća, radila intenzivno na ovom ishodu, gradeći strpljivo konsenzus među državama članicama, spajajući različite stavove, prenosi Tanjug.

Nastavak aktivnosti

Alfano je ukazao da usvajanje budžeta omogućava OSCE-u da nastavi svoje aktivnosti koje imaju za cilj pružanje konkretnih rješenja za izazove koje prijete sigurnosti regija koje pokriva organizacija.

Budžet za period od 1. januara do 31. decembra iznosi 137.801.200 eura, što je malo manje nego prošle godine, kad je iznosio 138.982.600 eura.

Ta svota, kako se ističe u saopćenju, ne uključuje sredstva namijenjena za posmatračku misiju u Ukrajini.

Usvajanje budžeta bilo je jedno od težih pitanja posljednjih godina o kojima se uspijevao postići konsenzus još prije isteka starog, posebno otkad je ponovo došlo do polarizacije svijeta uslijed ukrajinske krize.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada