Erdogan SAD-u: Čuvajte se ‘osmanlijskog šamara’ u Siriji

Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojni upad nazvan Maslinova grančica (EPA)
Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojni upad nazvan Maslinova grančica (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napao je američku podršku kurdskim borcima grupe YPG u sjevernoj Siriji upozoravajući Washington da će njegovo finansiranje utjecati na buduće odluke Ankare kad su u pitanju njeni NATO saveznici.

“Odluka SAD-a da pruži finansijsku pomoć YPG-u sigurno će utjecati na odluku koju će Turska donijeti”, rekao je Erdogan.

“Bolje je za njih da ne budu uz teroriste koje danas podržavaju. Apelujem na narod Sjedinjenih Američkih Država – novac koji dolazi iz budžeta SAD-a jest novac koji dolazi iz džepova njegovih građana”, dodao je Erdogan.

Njegov komentar je reakcija na novi budžet Pentagona, kojim je predviđeno da se 550 miliona dolara osigura za vojne aktivnosti na sjeveru Sirije.

Američko Ministarstvo odbrane tražilo je 300 miliona dolara za “obuku i naoružavanje” Sirijaca i dodatnih 250 miliona dolara za “potrebe pogranične sigurnosti povezano s daljnjim ISIL-ovim misijama”, stoji u kopiji budžeta.

Akcija ‘Maslinova grančica’

Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojnu akciju nazvanu “Maslinova grančica” u regiji Afrin, koju kontrolišu Kurdi u sjeverozapadnom dijelu Sirije kako bi uklonili borce YPG-a sa svoje granice.

Zbog ugroženosti, visoki turski zvaničnici proširili su akciju na sirijski grad Manbij, koji je pod kontrolom YPG-ovih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i upozorili su američke trupe koje su stacionirane na tom području da im se sklone s puta.

SAD je odgovorio da nema namjeru povući svoje trupe iz Manbija.

Komandant američkih snaga u Siriji i Iraku Paul Funk nedavno je posjetio Manbij i rekao da će SAD sa svojim partnerima uzvaratiti na svaki napad.

“Napadnete li nas, odgovorit ćemo agresivno. Branit ćemo se”, rekao je Funk.

Erdogan se osvrnuo na tu izjavu rekavši: “Očito je da oni koji kažu da će oštro odgovoriti, ako budu napadnuti, nikad nisu bili suočeni s osmanlijskim šamarom.”

Borba protiv ISIL-a

SAD vjeruje da turska akcija u sjevernoj Siriji potkopava važniju borbu koja se vodi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je saveznike na zajedništvo u borbi protiv ISIL-a i kritikovao je tursku akciju u Afrinu.

“Kraj velikih borbenih operacija ne znači da je ISIL konačno poražen”, rekao je Tillerson na sastanku u Kuvajtu.

“Turska operacija umanjila je našu borbu, koja za cilj ima poraz ISIL-a u istočnoj Siriji. Snage su odvraćene s tog područja na borbe u Afrinu”, rekao je Tillerson.

Erdogan je, s druge strane, rekao da SAD ne može više koristiti borbu protiv ISIL-a kao izgovor, jer je ta grupa, kako tvrdi turski predsjednik, gotovo u potpunosti poražena u Siriji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO