Tillerson: Kraj operacije nije trajna pobjeda nad ISIL-om

Tillerson u petak putuje u Tursku (EPA)
Tillerson u petak putuje u Tursku (EPA)

Završetak velike vojne operacije protiv grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL) ne znači da su SAD i njegovi saveznici postigli trajnu pobjedu nad njenim borcima, izjavio je danas američki državni sekretar Rex Tillerson u Kuvajtu.

Rex Tillerson je kazao da je spor između Katara i njegovih bivših saveznika iz zemalja Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, kao i Egipta – kontraproduktivan je za napore da se iskorijeni ova grupa.

Ove zemlje su u junu 2017. prekinule diplomatske odnose s Katarom i nametnuli toj zemlji kopnenu, morsku i zračnu blokadu.

Govoreći na sastanku o globalnoj koaliciji protiv ISIL-a, Tillerson je rekao da su Sjedinjene Američke Države odlučile dati dodatnih 200 miliona dolara pomoći da bi se stabilizovale oslobođene teritorije u Siriji, prenijela je agencija Reuters.

Trumpova administracija traži od partnera iz koalicije, sastavljene od 74 države s ciljem uništenja boraca ISIL-a, da ulože napore i nadiđu međusobni rivalitet te se koncentrišu na osnovni zadatak: slamanje ISIL-a u Iraku i Siriji, prenosi AP.

Neprijateljstva između Irana i Sirije, s jedne, i Izraela, s druge strane, prijete da stvore novi konflikt u Siriji u kojoj već ima previše zaraćenih strana, navodi AP.

Posjeta Ankari

U Siriji već sedam godina traje građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskoj regiji Afrin, koja je pod kontrolom Kurda, a koje podržavaju SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO-a – SAD-a i Turske.

Tillerson će zbog toga otputovati u Ankaru u petak, nakon posjete Jordanu i Libanu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavasoglu u ponedjeljak je ocijenio da su odnosi Turske i SAD-a u “kritičnoj fazi”.

Ankara je bijesna zbog podrške Washingtona kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje Turska smatra teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Zbog toga je američki neimenovani zvaničnik rekao da se u Ankari očekuju “teški” razgovori, navela je američka agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO